Članak top banner 970x90
Vijesti

Volkswagen najavljuje kompaktni SUV temeljen na električnom ID.3

Njemački automobilski div potvrđuje novi kompaktni SUV za 2026. Bit će baziran na najmanjem električnom modelu ID.3 i postavljen na ažuriranu platformu MEB Evo. Proizvodit će se u tvornici u Wolfsburgu.

Autor: BIHAMK

Volkswagen je potvrdio širenje linije elekričnih automobila za 2026. Radi se o kompaktnom SUV-u, praktično višoj i čvršćoj verziji ID.3. Ovaj model će se proizvoditi u tvornici u Wolfsburgu na ažuriranoj platformi MEB Evo. Potvrda njegovog lansiranja dolazi nakon sastanka odbora koji je predstavio novu strategiju za Volkswagenovu mrežu tvornica do 2028. godine. Volkswagenov direktor proizvodnje Christian Vollmer rekao je da marka koristi prelaz na električnu mobilnost kao priliku za smanjenje složenosti proizvodnih operacija i povećanje efikasnosti tvornica.

Osim novog SUV-a, na proizvodnim trakama u Wolfsburgu nastavit će se proizvoditi Volkswagen Golf hatchback, čiji je značajan remont planiran početkom 2024. Osim toga, nova generacija nedavno otkrivenog Tiguana također će se proizvoditi u Wolfsburgu. U isto vrijeme, počevši od 2025. godine, Volkswagen Tayron - SUV sa 7 sjedišta, model koji će zamijeniti Tiguan Allspace, silazit će takođe sa proizvodne linije ove tvornice. Ipak, VW je plasirao veliku vijest za svoju matičnu fabriku. Naime, iz Wolfsfurga će izlaziti električni Golf 9, a to je planirano za 2028.

U isto vrijeme, strategija je ponovo pokrenula projekat Trinity, iz kojeg će izaći serijska verzija Volkswagenovog dugoočekivanog flagship modela. Budući da VW odbacuje tradiciju posvećenosti određenog modela tvornici i u cilju efikasnije proizvodnje mijenja raspored postojećih automobila u njima, u staroj Trabantovoj tvornici u Zwickauu bit će sklapan novi premium električni sedan.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo