Članak top banner 970x90
Vijesti

Volkswagen Golf GTI imat će i električnu verziju od 2026.

Jedan od najpopularnijih hot-hatch automobila svih vremena, VW Golf GTI, imat će i električnu verziju od 2026. godine. Informaciju je potvrdio Andreas Mindt, šef dizajna njemačke marke.

Autor: BIHAMK

Nakon dugog perioda glasina i špekulacija, Volkswagen Golf GTI zvanično će imati i električnu verziju u ponudi kada dođe na tržište. Ova verzija jednog od najpoznatijeg i najuspješnijeg hot-hatch modela na svijetu biće lansirana 2026. godine. Informaciju je potvrdio Andreas Mindt, glavni dizajner brenda iz Wolfsburga.

Mindt je potvrdio ovu informaciju u objavi na svom Instagram profilu, koja uključuje skicu prve generacije Golfa GTI iz 70-ih, uz još jednu skicu ID koncepta. GTI je predstavljen u septembru, a koncept je baziran na modelu ID.2all. Međutim, serijska električna verzija će nositi ime GTI, ali će se najvjerovatnije temeljiti na novom Golfu kao do sada.

Prva generacija Golfa GTI predstavljena je na sajmu automobila u Frankfurtu 1975. U početku je Volkswagen planirao proizvesti samo 5.000 primjeraka, ali njemački hot hatch je u narednih skoro pet decenija postigao veliki uspjeh.

Tokom 48 godina proizvodnje, prodato je 2,8 miliona Golfova u GTI izvedbi.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo