Članak top banner 970x90
Vijesti

Tesla u 2021. prodao skoro milion automobila

Američki proizvođač isključivo električnih automobila doživio je pravi procvat u 2021. i prošlu godinu zaključio sa skoro milion prodatih vozila.

Autor: BIHAMK
Tesla

Može se zaključiti da je 2021. bila godina renesanse za Teslu. Američki proizvođač isključivo električnih vozila prodao je skoro milion vozila sa nultom emisijom CO2, preko 90% prodaje nosio je Model 3.

Američki proizvođač isključivo električnih automobila doživio je pravi procvat u 2021. i prošlu godinu zaključio sa skoro milion prodatih vozila. Tačnije, brojčanik je stao na impozantnih 936.000 vozila. To je povećanje od čak 87% u odnosu na godinu prije, s tim da, treba dodati 100.000 vozila Model 3 naručenih u oktobru koji će biti isporučeni do kraja 2022. godini, a kupac je rent-a-car korporacija Hertz. Kad se sve zbroji američki proizvođač u prošloj godini je prijavio profit od 5,5 milijardi dolara.

Ključni period bio je zadnji kvartal prošle godine kada je prodato preko 300.000 vozila, uključujući boost od Hertzove narudžbe, a ukupna prodaja zasnivala se na modelu 3 (911.000 vozila), te tek nešto manje od 25.000 za luksuzne modele S i X.

Ove godine Tesla planira povećati proizvodnju, ali ne i lansiranje novih modela što će ostati plan za sami kraj godine.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo