Članak top banner 970x90
Vijesti

Tesla u 2021. prodao skoro milion automobila

Američki proizvođač isključivo električnih automobila doživio je pravi procvat u 2021. i prošlu godinu zaključio sa skoro milion prodatih vozila.

Autor: BIHAMK
Tesla

Može se zaključiti da je 2021. bila godina renesanse za Teslu. Američki proizvođač isključivo električnih vozila prodao je skoro milion vozila sa nultom emisijom CO2, preko 90% prodaje nosio je Model 3.

Američki proizvođač isključivo električnih automobila doživio je pravi procvat u 2021. i prošlu godinu zaključio sa skoro milion prodatih vozila. Tačnije, brojčanik je stao na impozantnih 936.000 vozila. To je povećanje od čak 87% u odnosu na godinu prije, s tim da, treba dodati 100.000 vozila Model 3 naručenih u oktobru koji će biti isporučeni do kraja 2022. godini, a kupac je rent-a-car korporacija Hertz. Kad se sve zbroji američki proizvođač u prošloj godini je prijavio profit od 5,5 milijardi dolara.

Ključni period bio je zadnji kvartal prošle godine kada je prodato preko 300.000 vozila, uključujući boost od Hertzove narudžbe, a ukupna prodaja zasnivala se na modelu 3 (911.000 vozila), te tek nešto manje od 25.000 za luksuzne modele S i X.

Ove godine Tesla planira povećati proizvodnju, ali ne i lansiranje novih modela što će ostati plan za sami kraj godine.

BIHAMK

Povezane novosti

Kineski Hongqi želi lansirati 12 novih modela u Evropi

Kineski Hongqi želi lansirati 12 novih modela u Evropi

Kineski proizvođači automobila sve više okupiraju evropsko tržište unatoč povećanju carinske stope pri uvozu. Međutim, Kinezi ne odustaju od Starog kontinenta, a u tom kontekstu marka Hongqi planira lansiranje 12 novih modela u narednih pet godina.

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia je zvanično započela testiranje automobila s kojim se Italijani vraćaju na svjetsku reli scenu nakon 32 godine pauze. Za volanom takmičarskog modela bio je legendarni Miki Biasion, dvostruki svjetski prvak u WRC-u.

Možda bi vas zanimalo