Vijesti

Porsche bi mogao smanjiti proizvodnju električnog Taycana

Prema posljednjim informacijama, koje dolaze iz same Njemačke, proizvodnja električnog Porsche Taycana mogla bi biti smanjena. Razlog ? Mala potražnja za automobilima s nultom emisijom i opšti pad prodaje električara.

Autor: BIHAMK

Ovo više i nije nova vijest da je potražnja za automobilima s nultom emisijom opala na globalnom nivou. Na primjer, samo u Njemačkoj, jednom od najvećih evropskih tržišta, potražnja za baterijskim vozilima je pala za 16,4 posto u prvih šest mjeseci ove godine.

Podsjetimo, Njemačka je jedna od zemalja koja je krajem prošle godine ukinula subvencije za kupovinu električne energije. Sada, njemački mediji tvrde da bi iz gore navedenih razloga Porsche mogao smanjiti proizvodnju električnog Taycana u glavnoj fabrici u Zuffenhausenu. Dakle, informaciju da će proizvodnja Taycana biti smanjena nisu potvrdili predstavnici Porschea, već mediji, ali gdje ima dima, ima i vatre.

U 2023. godini više od 40.000 kupaca odlučilo se za performansni električni model njemačkog brenda. Iako je Taycan nedavno osvježen, Porsche je očekivao povećanje potražnje za ovim modelom. Međutim, evidentno je da je osvježenje došlo u teškom period za njemačku marku.

S druge strane, novi Macan Electric bi mogao pomoći Porscheu da kompenzira eventualne gubitke. Električni SUV druge generacije je pristupačniji od Taycana, a tržište ima više sluha za vozila “terenskog” izgleda.

BIHAMK

Povezane novosti

Na bh. tržište stigao novi Renault Symbioz

Na bh. tržište stigao novi Renault Symbioz

Symbioz se pridružuje staroj lozi Renaultovih ''vozila za život''! Atraktivni, svestrani i udobni SUV popunjava prazninu između modela Captur i Austral, a nudi se po startnoj cijeni od 62.900 KM.

Možda bi vas zanimalo