Članak top banner 970x90
Vijesti

Počela naplata na dionici Tarčin – Bradina: Poznate i cijene

Od 30. oktobra ponovo je počela naplata na čitavoj dionici – od naplatne kućice Sarajevo Zapad pa sve do Bradine.

Autor: BIHAMK

Bosna i Hercegovina je dobila novih 6.9 kilometara autoceste. Svečanu vrpcu, ispred tunela Ivan, presjekli su predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija. Podsjećamo da je vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Tarčin – ulaz u tunel Ivan iznosila 66.584.028,92 eura bez PDV-a, a finansirano je sredstvima Evropske investicijske banke (EIB) i bespovratnim sredstvima EU koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) od 11,7 miliona eura.

Tunel Ivan je dvocijevni tunel sa po dvije trake i prolazi kroz planinski prelaz Ivan-Sedlo. Ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1721,50 m, dok je lijeva tunelska cijev duga 1761,50 m i pozicioniran je ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M-17. Nadmorska visina na ovoj lokaciji je u rasponu od 500 do 1.020 m, a maksimalna visina nadsloja iznad tunelske konstrukcije iznosi oko 200 m. Vrijednost izgradnje tunela Ivan iznosi 57.628.570,37 eura bez PDV-a.

 

Trasa prelazi i mostom Raštelica 1 na suprotno padinu. Most prelazi preko magistralne ceste M17 i rijeke Kalašnice. Most ima 13 raspona. Nakon lijevog odmorišta lociran je most M2 – Raštalica 2 (L=589 m), koji premoštava magistralnu cestu i širu dolinu, tako da ovaj most ima 19 raspona. Bitno je napomenuti da je na ovom mjestu magistralna cesta u usponu, sa tri trake (traka za spora vozila). Desno odmorište zajedno sa uključnim i isključnim rampama locirano je na prostoru skoro od mosta M2 pa sve do ulaska u tunel Ivan. Po izlasku iz tunela trasa autoceste se privremenom prometnicom spaja sa magistralnom cestom M-17, koja označava kraj ove dionice, do platoa bočnog naplatnog mjesta Bradina.

Od 30. oktobra ponovo je počela naplata na čitavoj dionici – od naplatne kućice Sarajevo Zapad pa sve do Bradine. Tako cijena za ovu dionicu za I klasu automobila, iznosi: 3,50 KM. Za II klasu, cijena je 7 KM, za klasu III – 10,50 KM, a za klasu IV, cijena je: 14 KM.

BIHAMK

Povezane novosti

Svjetska premijera nove Opel Frontere

Svjetska premijera nove Opel Frontere

Opel je prije nekoliko sedmica objavio prve slike nove Frontere, sad je red došao da ovaj prostrani i udobni kompaktni SUV za ljubitelje prirode i porodice ima svoju svjetsku premijeru. Očekivana osnovna cijena bi trebala biti oko 24.000 eura.

Možda bi vas zanimalo