Članak top banner 970x90
Vijesti

Novi Pagani Huayra Epitome: Jedini s ručnim mjenjačem

Pagani je službeno predstavio novi Huayra Epitome, jedinstven primjer performansnog modela. Ovo je prva Huayra koja, umjesto automatskog, posjeduje ručni mjenjač.

Autor: BIHAMK

Iako je Pagani Huayra lansiran prije 13 godina, italijanski proizvođač nastavlja s lansiranjem novih verzija ovog modela. Najnovija verzija Huayre zove se Epitome i predstavlja jedinstven primjerak kreiran za posebnog kupca.

Ono što ovaj primjerak čini posebnim je to što je ovo prva Huayra koja posjeduje ručni mjenjač. Tako je golemi 6,0-litarski V12 motor, koji je razvio Mercedes-AMG i koji nudi 864 konjskih snaga i 1100 Nm momenta, povezan sa 7-stepenim ručnim mjenjačem koji je razvio Xtrac. Kvačilo novog modela se sastoji od tri specijalne lamele za bolji prenos obrtnog momenta, a model dobija i elektronski kontrolisan diferencijal. Maksimalna brzina ovog primjerka elektronski je ograničena na 350 km/h.

Novi Pagani Huayra Epitome takođe se ističe s blago izmijenjenim dizajnom u poređenju s običnom Huayrom. Naprijed je novi branik s drugačijim izgledom usisnika za zrak kao i nova prednja svjetla. Spojler je integrisan u branik za veću potisnu silu, a odzada se glomazni fiksni spojler. Ovdje također vidimo difuzor standardno montiran ispod branika.

Naravno, karoserija Pagani Huayra Epitome je napravljena od karbonskih vlakana, a kovane alu felge upotpunjuju optiku. Kabina je uglavnom ostala nepromijenjena u odnosu na običnu Huayru. Tako vidimo isti futuristički izgled karakterističan za ovaj model, uz brojne ukrase od karbonskih vlakana.

Što se tiče ovjesa, ovaj primjerak također dobija novi aktivni ovjes, koji istovremeno dolazi s postavkom Super Soft za viši nivo udobnosti kada auto ne vozi na stazi, a koji se automatski isključuje iznad brzine od 150 km/h.

Novi Pagani Huayra Epitome rezultat je ne manje od 19 mjeseci rada. Početna konceptna faza trajala je devet mjeseci, a sam razvoj automobila 10 mjeseci. Unikatni Huayra Epitome s ručnim mjenjačem bit će javno predstavljen tokom Goodwood festivala brzine.

BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo