Članak top banner 970x90
Vijesti

Njemačka pokušava uvjeriti Evropsku komisiju da smanji carine na kineske električne automobile

Njemačka vlada će pokušati uvjeriti Evropsku komisiju da smanji nove uvozne carine na električne automobile proizvedene u Kini. Tarife bi mogle biti „omekšane“ nakon ovih pregovora.

Autor: BIHAMK

Prošle sedmice Evropska komisija je objavila da će početkom jula uvesti nove uvozne takse na električne automobile proizvedene u Kini. Ovom mjerom namjera je da se kineski proizvođači na evropskom tržištu poremete podizanjem cijena modela, te da se sačuvaju domaći proizvođači.

Evropska unija je tako najavila povećanje različite stope carine za različite kineske proizvođače. Umjesto trenutnih 10 posto, pojedini proizvođači poput BYD će plaćati 17,4 posto, dok će recimo MG plaćati stopu od čak 38,1 posto.

Prema pisanju Bloomberga, nedavno je održano nekoliko povjerljivih razgovora između zvaničnika njemačke vlade, predstavnika Evropske unije i Kine. U suštini, Njemačka, koja nije zadovoljna novim indirektnim porezima na električne automobile iz Kine, pokušat će uvjeriti Evropsku komisiju da smanji te poreze.

Njemačka vjeruje da će novi porezi teško pogoditi njeno tržište automobila. S druge strane, u znak odmazde kineska vlada je izjavila da će, ako nove takse stupe na snagu, nametnuti porez od 25 posto na automobile koji se budu uvozili u Kinu.

Robert Habeck, njemački ministar ekonomije, o ovoj situaciji kaže da je to prilika da se izbjegnu takvi dodatni nameti od Kineza, jer to nikome ne godi, pogotovo što Kina postaje sve veće i značajnije tržište. Habeck namjerava otići u Kinu da razgovara o tome s tamošnjim zvaničnicima. Njemački ministar je na kraju rekao i da svaku odluku o primjeni takvih tarifa treba da donesu političari, a ne da automatski budu nametnute.

BIHAMK

Povezane novosti

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia je zvanično započela testiranje automobila s kojim se Italijani vraćaju na svjetsku reli scenu nakon 32 godine pauze. Za volanom takmičarskog modela bio je legendarni Miki Biasion, dvostruki svjetski prvak u WRC-u.

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo