Članak top banner 970x90
Vijesti

Nasljednik Audija R8 bit će električni – Stiže do 2030. godine

Prema riječima predstavnika njemačke marke, nasljednik Audija R8 bit će električni model. Nadolazeći sportista temeljit će se na novoj SSP platformi VW Grupe i trebao bi biti lansiran do kraja ove decenije.

Autor: BIHAMK

Ostalo je još manje od tri mjeseca do opraštanja od Audija R8 kakvog poznajemo. Prvi superauto njemačke marke lansiran je 2007. godine i od tada je postao legendarni model u automobilskoj industriji. Aktuelna generacija predstavljena je 2015. godine, a Audi je najavio da će se proizvoditi do kraja 2023. godine.

Međutim, Audi ne odustaje od ideje da mu pripremi nasljednika. Inače, predstavnik marke iz Ingolstadta - Oliver Hoffman, voditelj tehničkog razvoja marke, nagovijestio je da će nasljednik R8 biti električni superautomobil. Dakle, grmljavina iz V8 i V10 rasnih agregata ostat će zakopana u prošlosti kao lijep podsjetnik na neka nezaboravna vremena u autoindustriji.

Hoffman je u intervjuu za britansku publikaciju Autocar, naveo da će se nova SSP platforma (skoro svi bitniji budući modeli VW Grupe, uključujući i Golf 9. generacije temeljiti će se na SSP) za buduće električne modele moći prilagoditi i ujedno prilagoditi za sportske automobile. Ovom prilikom Hoffman također je rekao da će budući performantni modeli temeljeni na ovoj naprednijoj arhitekturi koristiti jedinstvene sisteme i module kreirane posebno za njih i po tome će se razlikovati od ‘’narodnih’’ modela.

Predstavnik njemačke marke nije dao više detalja, ali sugeriše da je Audi već počeo raditi na budućem električnom superautomobilu. Za sada nije poznata godina izlaska nadolazećeg nasljednika R-Osmice, no vrlo je vjerovatno da će biti predstavljen do kraja tekuće decenije.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo