Članak top banner 970x90
Vijesti

Nakon 12 godina okončana proizvodnja Volkswagen Up-a, zamijenit će ga električni ID.1

Prema posljednjim informacijama, završila je proizvodnja modela Up. Zamijenit će ga električni ID.1, ali tek 2026. godine.

Autor: BIHAMK

Volkswagen je 2011. lansirao gradski model Up, a on je ujedno bio i Foxov nasljednik. Tri godine kasnije, Up dobiva čisto električnu verziju, a 2016. i facelift. Prije četiri godine VW je osvježio optički i električnu verziju.

Sada, nakon 12 godina životnog ciklusa, čini se da se proizvodnja Volkswagen Up-a približila kraju. Informaciju nije potvrdio proizvođač, no britanski Autocar tvrdi da je posljednji primjerak Up-a sišao s proizvodne trake tvornice u Slovačkoj. Ukoliko Up zaista bude povučen, ulogu najpovoljnijeg modela u paleti Volkswagena preuzet će Polo.

Od ranije je poznato da Nijemci spremaju novi model s nultom emisijom, odnosno ID.1. Električni Up nudio se u dvije varijante, sa slabijom 18,7 kWh i jačom 32,2 kWh baterijom. Autonomija je iznosila 256 km. Međutim, ID.1 bi trebao biti konkretniji i upotrebljiviji EV model od Up-a. On bi ujedno trebao biti njegov nasljednik, ali neće biti predstavljen bar do 2026. Budući ID.1 trebao bi koštati manje od 20.000 eura.

Vremenom je Up dobio nekoliko zanimljivih verzija, uključujući i onu sa sportskim pedigerom – Up GTI . Ispod malene prednje ‘’haube’’ nalazila se pristojna ergela od 115 KS, izvučenih iz 1,0-litrenog turbo motora, čiji moment se prenosio preko 6-stepenog ručnog mjenjača.

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo