Članak top banner 970x90
Vijesti

Koreja planira graditi nacionalnu Vertiport mrežu

Dok se većina proizvođača električnih avio-taksija približava kraju procesa certificiranja, infrastruktura postepeno postaje glavni fokus u ovoj industriji. Vertiportovi se polako pojavljuju širom svijeta, a uskoro i u Koreji.

Autor: BIHAMK

Tržište bespilotnih letjelica i avio-taksija uzima sve više maha. Sve je krenulo prije tri godine kada je predstavljeno prvo operativno čvorište za autonomne bespilotne letjelice i eVTOL (električno vertikalno polijetanje i slijetanje). Ovaj koncept predstavljen je još 2020. Dvije godine kasnije, kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji predstavila je finalizirani proizvod.

Prvi vertiport Air-One nalazi se se na Westminsterskom parkingu u Coventryju. Struktura futurističkog izgleda, koja se prostire na 1.579 kvadratnih metara, najsavremeniji je centar zračne mobilnosti. Isti je ujedno pokazao kako će tačno izgledati budući vertiportovi na raznim lokacijama širom Evrope, SAD-u i uskoro Južne Kore koji će se partnerski graditi.

Britansko-korejsko partnerstvo uspostavljeno je kada je automobilski div Hyundai uložio u startup sa sjedištem u Velikoj Britaniji kroz svoj odjel (Supernal) za urbanu zračnu mobilnost početkom 2022. Uspjeh ove industrije u nastajanju zavisi o timskom radu i međusobnoj povezanosti, zbog čega su partnerstva kao što je ovo toliko važna.

Istovremno, Korea Airports Corporation je avio operater koji se također počinje fokusirati na AAM (Advanced Air Mobility) usluge. Njihov portfolio uključuje 14 regionalnih aerodroma s dodatnim infrastrukturnim mogućnostima za proširenje na električnu zračnu mobilnost.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo