Članak top banner 970x90
Vijesti

Svjetska premijera nove Opel Frontere

Opel je prije nekoliko sedmica objavio prve slike nove Frontere, sad je red došao da ovaj prostrani i udobni kompaktni SUV za ljubitelje prirode i porodice ima svoju svjetsku premijeru. Očekivana osnovna cijena bi trebala biti oko 24.000 eura.

Autor: BIHAMK

Glavni izvršni direktor Opela Florian Huettl, dopredsjednik za dizajn Mark Adams i viši dopredsjednik za proizvode i cijene Tobias A. Gubitz predstavili su novu Opel Fronteru međunarodnoj publici i brojnim novinarima. Potpuno novi Opelov SUV bit će dostupan kao potpuno električna Frontera Electric, a u ponudi će biti i Frontera Hybrid s hibridnim pogonom.

''Ove godine slavimo 125 godina proizvodnje automobila u Opelu. Tih 125 godina uvijek smo išli naprijed, nudeći kupcima inovativnu, praktičnu i prije svega pristupačnu mobilnost. Potpuno novu Opel Fronteru savršeno opisuje sljedeća izjava: vrlo fleksibilan, prostran i elektrifikovan novi SUV koji će osvojiti srca novog segmenta kupaca.”, izjavio je CEO Opela Florian Huettl.

Predstavnici njemačkog proizvođača automobila također su najavili da nova Opel Frontera neće imati samo pet sjedišta, već je dovoljno prostrana da u budućnosti bude raspoloživa u izvedbi sa sedam sjedišta. To je čini idealnim automobilom za prevoz prijatelja ili svih članova porodice.

Robusan izgled i brojne praktične karakteristike

Ovaj mali-veliki SUV ističe se već na prvi pogled zahvaljujući upečatljivom dizajnu. Sve varijante novog modela ponosno nose novu Opelovu ''munju'' u centru Opel Vizor-a. Istaknuti lukovi točkova i pragovi, kao i privlačan C-stub dodatno naglašavaju robusan karakter vozila. Vozač i putnici gledaju na kokpit kojeg krase novi upravljač i dva široka ekrana veličine 10 inča. Frontera također dolazi s brojnim praktičnim karakteristikama u osnovnoj opremi, uključujući inovativnu stanicu za pametne telefone.

Putovanja su na prvom mjestu za novu Fronteru. Vozač i suvozač mogu, ako žele, sjediti na novim patentiranim Intelli-Seat sjedištima s utorom u sredini koji smanjuje pritisak na trtičnu kost. Prtljažnik može primiti više od 450 litara prtljage ili čak do 1.600 litara s preklopljenim sjedištima. Ljubitelji prirode mogu naručiti novu Fronteru s krovnim nosačima i krovnim šatorom s ljestvama koji su posebno osmišljeni za ovaj SUV i dostupni uz naplatu. Nakon što stignete na odredište, krov Frontere možete opteretiti s do 240 kilograma.

Dva koncepta pogonskog sklopa

Nova Frontera dostupna je s tehnologijom hibridnog pogona od 48 V ili u potpuno električnoj izvedbi. Frontera Hybrid dolazi s 1,2-litrenim turbo-benzinskim motorom snage 74 kW (100 KS) koji je posebno razvijen za hibridnu upotrebu. Radi u kombinaciji s električnim motorom snage 21 kW (28 KS) i elektrifikovanim mjenjačem sa šest stepeni prenosa i dvostrukim kvačilom pa su potrošnja goriva i emisije CO2 znatno manji u usporedbi s modelom s uobičajenim pogonom. Osim toga, Frontera Hybrid također će biti dostupna s 1,2-litrenim turbo-benzinskim motorom snage 100 kW (136 KS).

Kupcima su također jasno predstavljene razine opreme nove Frontere. Pridošlica će biti dostupna kao Frontera ili Frontera GS. Čak je i osnovna izvedba novog modela bogato opremljena. Frontera GS dodatno je opremljena i sistemom za informisanje i zabavu s touch ekranom u boji veličine 10 inča i navigacijom, kao i zadnjom kamerom. Kupci mogu još dodatno prilagoditi svoje vozilo s dva opcionalna paketa opreme.

Očekivana ulazna cijena za hibrid bit će oko 24.000 eura, dok će osnovni model na struju startati s 29.000 eura.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo