Članak top banner 970x90
Vijesti

Koje su posljedice sakupljenih kaznenih bodova i kada možete ostati bez vozačke dozvole

Svi vozači koji upravljaju vozilima na putevima u Bosni i Hercegovini manje-više znaju da ukoliko vozilom ne upravljaju u skladu sa propisima, pored novčane kazne, mogu dobiti i kaznene bodove.

Autor: BIHAMK
Izvor fotografije: Klix.ba

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini je određeno da u zavisnosti od težine počinjenog prekršaja, vozač može dobiti jedan ili dva kaznena boda. U slučaju sticanja kaznenih bodova, kazna se izriče za prekršaj koji nosi veći broj kaznenih bodova. Kazneni bodovi evidentiraju se u evidenciji vozača, na osnovu konačnog i izvršnog prekršajnog naloga, odnosno pravosnažnog sudskog rješenja.

Zakonom je propisano da vozača kojem je u roku od jedne godine zbog učinjenih saobraćajnih prekršaja određeno najmanje sedam kaznenih bodova nadležni/ovlašteni organ/tijelo kod kojeg se vodi u evidenciji pozvat će na predavanja o posljedicama koje proizlaze iz nepoštovanja ili nepoznavanja saobraćajnih propisa. Vozaču koji se ne odazove na predavanja, rješenjem će se privremeno oduzeti vozačka dozvola, dok se ne odazove na predavanja.

Vozaču kojem je u roku od jedne godine zbog učinjenih saobraćajnih prekršaja određeno najmanje deset kaznenih bodova bit će oduzeta vozačka dozvola u trajanju od 30 dana i bit će upućen na provjeru poznavanja saobraćajnih propisa. Vozačka dozvola bit će vraćena vozaču po isteku navedenog roka uz predočenje dokaza da je zadovoljio na provjeri poznavanja saobraćajnih propisa.

Vozaču kojem u roku od dvije godine zbog učinjenih saobraćajnih prekršaja ponovno bude određeno najmanje deset kaznenih bodova bit će oduzeta vozačka dozvola u trajanju od 60 dana. Vozačka dozvola bit će vraćena vozaču po isteku navedenog roka uz predočenje dokaza da je zadovoljio na provjeri poznavanja saobraćajnih propisa.

Kazneni bodovi za pojedinačan prekršaj brišu se iz evidencije nakon isteka 12 mjeseci od dana kada su određeni, a za vozače kojima su izrečene mjere oduzimanja vozačke dozvole na određeni period, uz predočenje dokaza da je zadovoljio na provjeri poznavanja propisa o bezbjednosti/sigurnosti saobraćaja na putevima.

Kada su u pitanju početnici za njih važi da osoba koja prvi put stekne pravo upravljanja motornim vozilom kategorije B, a koja tokom dvije godine od dana sticanja prava upravljanja motornim vozilom kategorije B sakupi četiri kaznena boda, nadležni organ za izdavanje vozačke dozvole oduzeće vozačku dozvolu i poništiti je, čime on gubi pravo upravljanja motornim vozilom. Osoba kojoj je vozačka dozvola oduzeta i poništena u skladu sa ovim odredbama smatrat će se da nema položen vozački ispit za upravljanje motornim vozilom kategorije B.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo