Članak top banner 970x90
Vijesti

Kineski Hongqi želi lansirati 12 novih modela u Evropi

Kineski proizvođači automobila sve više okupiraju evropsko tržište unatoč povećanju carinske stope pri uvozu. Međutim, Kinezi ne odustaju od Starog kontinenta, a u tom kontekstu marka Hongqi planira lansiranje 12 novih modela u narednih pet godina.

Autor: BIHAMK

Mnogima nepoznato ime, Hongqi je zapravo najstariji proizvođač automobila u Kini. Azijski brend trenutno prodaje SUV E-HS9 nulte emisije na odabranim tržištima u sjevernoj Evropi, uključujući Norvešku, Švedsku, Dansku, Luksemburg, Belgiju i Holandiju. Također, Kinezi u Hongqiju planiraju proširiti svoje operacije na Stari kontinent. U narednih pet godina, azijski brend planira lansirati ne manje od 12 novih električnih i plug-in hibridnih modela. Fokus će biti na najvećim evropskim tržištima, odnosno na Francuskoj i Njemačkoj.

Prvi od 12 modela koje je najavio Hongqi će debitovati do kraja ove godine. To su električna limuzina EH7 i SUV model EHS7. Istovremeno, Hongqi želi dostići godišnju prodaju od 30.000 – 50.000 vozila u narednih pet godina i konkurisati etabliranim njemačkim premium brendovima kao što su: Mercedes-Benz, BMW i Audi. Naravno, postoji opasnost od novih carina koje EU želi uvesti na sve automobile iz Kine, ali Kinezi neće odustati od bogatog evropskog tržišta. Za sada je nepoznato koliku stopu Hongqi plaća pri uvozu automobila u Evropu. Budući da se radi o luksuznim automobilima pretpostavljamo da Kinezima, kao i kupcima ne igra toliku ulogu je li carina 10, 20 ili 30 posto.

BIHAMK

Povezane novosti

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia je zvanično započela testiranje automobila s kojim se Italijani vraćaju na svjetsku reli scenu nakon 32 godine pauze. Za volanom takmičarskog modela bio je legendarni Miki Biasion, dvostruki svjetski prvak u WRC-u.

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo