Članak top banner 970x90
Vijesti

Kineski brend Hyper koristit će čvrste baterije od 2026. godine

Baterije s čvrstim elektrolitom (solid state) nude brže punjenje, duži životni vijek baterije i potencijalni domet veći od 1000 kilometara. Brend Hyper biti će drugi u Kini koji će ih nakon SAIC-ovog podbrenda IM instalirati u svoja vozila.

Autor: BIHAMK

Robna marka Hyper, kineskog proizvođača električnih vozila GAC Aion, saopštila je da je završila istraživanje i razvoj solid-state baterija koje će se prvi put koristiti u njihovim automobilima od 2026. godine.

Solid-state baterije nude gustoću od 400 wh po kilogramu uz moguću autonomiju vozila veću od 1000 km. Solid-state baterije omogućavaju viši nivo sigurnosti, duži životni vijek i brže punjenje u usporedbi s konvencionalnim litij-ionskim baterijama koje koriste zapaljive tekuće elektrolite. No, ograničenja su u dostupnosti sirovina, zamršenim proizvodnim procesima i visokim troškovima kao glavnim preprekama u masovnom usvajanju.

GAC Aion brend osnovan je 2017. kao podružnica GAC grupe za razvoj povezanih novih energetskih vozila kako Kinezi nazivaju električna i PHEV auta. GAC je drugi najveći kineski proizvođač električnih vozila nakon BYD-a i Toyotin partner u Kini. To je također drugi kineski proizvođač automobila koji je najavio uvođenje solid-state baterija u elekrična vozila.

SAIC Motor je nešto ranije objavio da već ove godine planira ugraditi baterije s čvrstim elektrolitom u svoja premium pametna električna vozila nove marke IM.

BIHAMK

Povezane novosti

Svjetska premijera nove Opel Frontere

Svjetska premijera nove Opel Frontere

Opel je prije nekoliko sedmica objavio prve slike nove Frontere, sad je red došao da ovaj prostrani i udobni kompaktni SUV za ljubitelje prirode i porodice ima svoju svjetsku premijeru. Očekivana osnovna cijena bi trebala biti oko 24.000 eura.

Možda bi vas zanimalo