Članak top banner 970x90
Vijesti

Pirelli ponovo proizvodi nove gume za unikatni Ferrari Enzo

Italijanska kompanija Pirelli objavila je da je započela proizvodnju novih guma za čuveni Ferrari Enzo. Nove gume kreirane su posebno za egzotični model, izgledaju isto kao i prije 22 godine, ali imaju koristi od najmodernije smjese.

Autor: BIHAMK

Izrada novih guma za starije automobile je teža nego što mislite. Za optimalne performanse, želite da koristite šare gazećeg sloja i metode konstrukcije oko kojih je automobil prvobitno dizajniran, a za izgled želite da izgled bude što bliži standardnom. Ali, moderne smjese donose ogromna poboljšanja u segment sigurnosti, upravljanja i kvalitete vožnje. Idealno je spojiti ''starinski'' izgled i konstrukciju s modernom gumom. Pirelli je u srijedu najavio da pravi takvu gumu za Ferrari Enzo.

Iako je teško zamisliti Enzo kao "stari automobil", ovaj superautomobil s V12 strojem je lansiran prije više od 20 godina. Nove gume Pirelli P Zero Corsa System za Enzo dolaze u OEM dimenzijama 245/35ZR19 sprijeda i 345/35ZR19 odzada. Ono što je bitno za vlasnike, izgledaju potpuno isto kao gume na originalnom automobilu. Ali ovo je zapravo nova guma, razvijena u saradnji Pirellija i Ferrarija.

Gume su proizvedene prema istim specifikacijama kao prije 22 godine. Jedina razlika je poboljšani sastav zahvaljujući tehnološkom napretku. Nove gume Pirelli P Zero Corsa System će se proizvoditi u ograničenoj seriji, s obzirom na to da je proizvedeno samo 399 primjeraka modela Enzo, plus još jedan za Vatikan.

Ni Pirelli ni Ferrari nisu objavili cijene guma za Enzo. Pretpostavljamo da će biti poprilično skupe, ali ko sebi može priuštiti Enzo, cijena mu ne bi trebala biti problem.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo