Članak top banner 970x90
Vijesti

Mazda potvrdila da će budući CX-5 imati hibridne motore

Mazda je službeno potvrdila da će sljedeća generacija CX-5 biti u ponudi s hibridnim pogonom koji je u potpunosti razvio ovaj brend. Istovremeno, japanski proizvođač je potvrdio da će lansirati i hibridnu verziju za model CX-50.

Autor: BIHAMK

Trenutna generacija Mazde CX-5 lansirana je 2017. godine, a zadnje veliko ažuriranje japanski proizvođač realizovao je 2021. godine. Mazda već lagano priprema nasljednika, koji će biti više elektrifikovan kako bi zadovoljio ekološku normu.

Kompaktni SUV japanske marke trenutno se nudi s dva blaga hibridna benzinska motora sa snagom od 165, odnosno od 194 konjske snage. Takođe, u ponudi su još uvijek i dva dizel motora, od 150 i 184 konjske snage.

Sljedeća generacija CX-5 će po prvi put imati hibridne motore. Mazda je ovu informaciju potvrdila u službenom dokumentu s finansijskim rezultatima za fiskalnu godinu koja je završena 31. marta 2024. Za sada, Mazda za hibridni motor kaže da će ga u potpunosti samostalno razviti. Neki Mazdini hibridni modeli koriste tehnologiju preuzetu od Toyote, poput najmanjeg modela iz ponude – Mazde 2, koja je u hibridnoj varijanti čista kopija Toyote Yaris Hybrid.

Uz potvrdu nove generacije CX-5, Mazda također najavljuje da priprema hibridnu verziju za CX-50. Potonji će biti prodaju u drugoj polovini ove godine.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo