Članak top banner 970x90
Vijesti

Kia ruši sve rekorde

Korejski proizvođač iz godine u godinu uspijeva povećati prodaju. Ove godine su nenadmašni, jer imaju količine i stabilan lanac nabave koje drugi sanjaju.

Autor: BIHAMK

Podaci evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) otkrivaju da je Kia u Evropi (zemlje članice EU, EFTA i Velika Britanija) u aprilu dostigla tržišni udio od 5,7 posto. Tim rezultatom Kia se izjednačila sa svojim rekordnim rezultatom iz januara ove godine i plasirala se među pet najprodavanijih proizvođača u četvrtom mjesecu.

Ukupno se tržište putničkih vozila prošli mjesec smanjilo za 20,2%. S izuzetkom pandemijske 2020. godine to je prodajno jedan od najlošijih aprila na evropskom tržištu. Međutim, Kia je prava iznimka, jer je u aprilu isporučila 47.725 vozila, što je 5.317 vozila više, odnosno 12,5% više nego u istom mjesecu prošle godine. Kia je ove godine najbrže rastuća marka u EU, a više od trećine ukupne prodaje Kia-e  predstavljali elektrificirani modeli.

U aprilu su bili najprodavaniji modeli bili Sportage, Ceed (uključuje Ceed, XCeed, Ceed Sportswagon i ProCeed) i elektrificirani Niro.
Pošto Kia i dalje ostvaruje svoju strategiju Plan S, zacrtala je ciljeve za potpuno elektrificiranu liniju do 2035. godine, pri čemu će se ponudi do 2027. godine pridružiti 14 električnih modela.

Nedavno je Kia razotkrila planove za izgradnju svoje prve fabrike namijenjene proizvodnji Kijinog prvog namjenskog vozila (PBV) što će biti početak implementacije ambicija kompanije da postane globalno vodeća marka na tržištu ovakvog tipa vozila.

Kia je u prva četiri mjeseca ove godine isporučila skoro 193.000 vozila, odnosno 23,5% više nego u istom razdoblju 2021., što je nakon Honde najveće povećanje tržišnog učešća u Evropi.

 

BIHAMK

Povezane novosti

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia je zvanično započela testiranje automobila s kojim se Italijani vraćaju na svjetsku reli scenu nakon 32 godine pauze. Za volanom takmičarskog modela bio je legendarni Miki Biasion, dvostruki svjetski prvak u WRC-u.

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo