Članak top banner 970x90
Vijesti

Kia i Hyundai treći u Evropi

Južnokorejski proizvođači automobila Kia i Hyundai su u novembru ostvarili izuzetan rezultat – ukupno su se kao grupacija plasirali na treće mjesto na evropskom tržištu.

Autor: BIHAMK

Po podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) dvije sestrinske južnokorejske marke grupacije Hyundai Motor Group su u jedanaest mjeseci ove godine u Evropi ukupno prodale 986.860 vozila što je 4,6% bolje nego u istom periodu lani. Uprkos dugotrajnoj globalnoj nestašici čipova Kia je do decembra u Evropi prodala rekordna 509.193 vozila, a Hyundai Motor malo manje i to 477.667 vozila.
Ispred korejskih divova plasirali su se grupacija Volkswagen sa 2,52 miliona prodatih vozila i drugoplasirani Stellantis sa 1,89 miliona vozila. Svaki deseti prodati auto u Evropi je ustvari korejski. Za očekivati je da će se ukupni tržišni udio obje korejske marke, koji je do kraja novembra iznosio 9,7%, do kraja godine povećati i premašiti prošlogodišnjih rekordnih 10%.

Nesumnjivo je jedan od razloga za uspjeh Korejaca je izgradnja fabrika u Evropi. Kia je krajem 2006. godine otvorila fabriku u Slovačkoj (Žilina), a zatim je Hyundai Motor 2008. godine isto učinio pokretanjem evropske proizvodnje s fabrikom u Češkoj (Nošovice). U Kijinoj fabrici kapaciteta 330.000 vozila godišnje prave se model Sportage, koji je najprodavaniji model Kije u Evropi, te model Ceed u čak četiri izvedbe karoserije (Ceed, Ceed SW, ProCeed, XCeed).
Kia se u zadnje vrijeme može pohvaliti brojnim nagradama – Sportage je nedavno postao auto godine u Španiji i Grčkoj, EV6 na proljeće osvojio nagradu Evropski auto godine, dok je Niro finalist istog izbora za 2023. godinu. 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo