Članak top banner 970x90
Vijesti

Jubilej – Dacia proizvela 10-milionito vozilo

Dacia je u novoj eri s Renaultom, u periodu 2014 – 2022, proizvela i prodala više vozila nego za prvih 46 godina.

Autor: BIHAMK

Proizvodnja u tvornici Dacia započela je u augustu 1968., koristeći staru tehnologiju Renaulta 8, koji se lokalno prodavao kao Dacia 1100. Zanimljiva činjenica je da je otprilike u isto vrijeme, Bugarska, proizvodila svoje verzije Renaulta 8 i Renaulta 10 pod imenom Bulgarrenault (Bugarski Renault). No, bio je to promašen i neuspješan potez i proizvodnja je stala početkom 1970. godine. Koliko god industrijalizacija išla sporo na obje strane Rumuni su imali zdravije temelje u tom trenutku.

Prvi milion 1985.

Dacia je, s druge strane, krenula furiozno s još jednom Renaultovom licencom, Renault 12, koja se u proizvodila i prodavala u Rumuniji kao Dacia 1300 od 1969. godine. Taj model se može smatrati najvećim Dacijinim uspjehom u periodu samostalnosti. Dacia 1300 je bila izuzetno popularna lokalno, a posljednji model je isporučen 2004. godine. Tada je Dacia već bila dijelom u vlasništvu Renaulta, a pripreme su se vršile za lansiranje Logana (samo godinu prije kratkotrajni tranzicijski model bila je Dacia Solenza), modela koji je otvorio vrata procvata marke u novoj eri. To rumunsku marku nije spriječilo da svoj najpovoljniji model prodaje sve do svoje 35. godišnjice. Naime, svi derivati modela 1300 ​​isporučeni su u oko 2,3 miliona jedinica za nešto više od 35 godina proizvodnje, budući da je pick-up verzija bila na tržištu sve do 2006.

Jubilarni model je Duster Extreme

Svoj prvi milion proizvedenih vozila Dacia je ostvarila 1985., dok je drugi milion dostignut tek 1998. Ipak, koliko je Renaultova injekcija bila svojevrsna renesansa za Daciju, za usporedbu ćemo navesti da je Duster koji je predstavljen 2010. godine, do danas dosegao 2,1 milion isporuka. Inače, aktuelni Duster u Extreme verziji je jubilarni 10-milioniti primjerak Dacije koji će se pridružiti kolekciji istorijskih modela Dacije.

Stvari su se definitivno posložile i ubrzale nakon što je Renault uložio velika ulaganja u tvornicu, a pet milionita jedinica sišla je s proizvodne trake 2014. godine. Drugim riječima, Dacia je u novoj eri s Renaultom proizvela i prodala više vozila za osam godina u periodu od 2014. do 2022. godine nego za prvih 46 godina u periodu od 1968. do 2014. godine.

BIHAMK Auto u tvornici

Naravno postoji razlog za taj uspjeh, a to nije samo industrijalizacija i korištenje robota u proizvodnji, već i druge savremene metode. Otkako je Renault preuzeo potpunu kontrolu nad markom, Dacia vozila se proizvode u zemljama poput Maroka (od 2005.), Alžira (od 2016. pokrenuta proizvodnja za lokalno tržište) i Kine (od 2020. pokrenuta proizvodnja prvog električnog modela Spring).

Najveći dio proizvodnje obavlja se u glavnom pogonu u Mioveni u Rumuniji čemu je svjedočio i magazin BIHAMK Auto 2012. godine, dok se Dacia uveliko oslanja i na dvije tvornice u Maroku. No, kao udarna igla marke, fabrika Mioveni u januaru ove godine je proslavila proizvodnju sedam miliona vozila.

Trenutno, najprodavaniji Dacia model je Sandero, koji zajedno sa crossover izvedbom Stepway već godinama kvari planove velikom broju renomiranih proizvođača na evropskom tržištu. Od 2008. do danas Dacia je proizvela više od 2,6 miliona Sandera, a glavnica prodaje ide privatnim kupcima koji u ovom modelu godinama prepoznaju esencijalnu vrijednost Dacije - najpošteniju vrijednost za uloženi novac.

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo