Članak top banner 970x90
Vijesti

Isuzu predstavio konceptni D-Max i najavio prvi električni pick-up marke

Japanski Isuzu otkrio je prvu sliku novog D-Max EV, koncepta koji najavljuje buduću električnu verziju popularnog kamioneta. Lansiranje prvog serijskog električnog pick-upa pod značkom Isuzua u Evropi je planirano za sljedeću godinu.

Autor: BIHAMK

Japanski proizvođač terenskih i komercijalnih vozila objavio je prvu službenu sliku novog D-Max EV modela. Ovo je koncept koji nagovještava prvu električnu verziju popularnog japanskog kamioneta, koji će jako brzo preći u serijski model.

Novi električni koncept baziran je na trenutnoj generaciji D-Maxa, koja je predstavljena 2019., a koja je redizjanirana u jesen 2023. godine. U poređenju s dizelskom verzijom, novi koncept D-Max EV otkriva rešetku prekrivenu vidljivim plavim detaljima uključujući njihovu prisutnost u kućištu farova, što implicira da se radi o električnoj verziji.

Japanski proizvođač otkrio je i neke od važnih tehničkih podataka. Dakle, koncept ima dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini, što podrazumeva i pogon na sve točkove. Prednji motor isporučuje 54 KS, dok zadnji motor isporučuje 122 konjske snage. Tako je ukupna snaga električnog pogona 176 KS, a obrtni moment 325 Nm.

Isuzu nije otkrio performanse koncepta, ali kaže da će moći postići maksimalnu brzinu od preko 130 km/h i da će imati autonomiju od oko 300 kilometara. Motori se napajaju iz litijum-jonske baterije od 66,9 kWh kapaciteta. Takođe, ovaj popularni picku-up će moći da prevozi teret maksimalne težine od 1.000 kg i moći će da vuče teret do 3,5 tone.

Japanci će svoj prototip zvanično predstaviti 27. marta na Međunarodnom sajmu automobila u Bangkoku. Serijska verzija električnog Isuzu D-Maxa bit će lansirana na odabranim tržištima u Evropi od 2025. godine.

Istovremeno, Isuzu je predstavio i D-Max prototip opremljen dizel motorom s blago hibridnom tehnologijom. To znači da će nova generacija biti dostupna i s dizelskim MHEV pogonom.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo