Članak top banner 970x90
Vijesti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Autor: BIHAMK

Prvi Ford Mustang sišao je sa proizvodne trake 9. marta 1964. godine u fabrici u Dearbornu u Michiganu, stvarajući novi segment automobila, iako je Plymouth Barracuda predstavljena samo 16 dana prije. Proizvodnja Mustanga od tada traje bez prekida, što ga čini jednim od najdugovječnijih modela u historiji brenda.

Prvi Mustang prodat je kupcu 14. aprila 1964. godine u Fordovom zastupništvu u Kanadi, prije nego što ga je proizvođač automobila zvanično predstavio 17. aprila na sajmu u Njujorku. Priča o tome je više nego zanimljiva. Zastupnicima u SAD-u i Kanadi poslani su potpuno novi automobili koji su trebali služiti u promotivne svrhe. Ti automobili nisu bili za prodaju i nikada nisu trebali završiti kod kupaca. Međutim, pilot Stanley Tucker iz Kanade je toliko bio fasciniran ovim automobilom da je nagovorio prodavca da mu proda Mustang na licu mjesta.

Ford je prvobitno planirao da prodaje 100.000 primjeraka godišnje. Međutim, nisu se uspjeli pridržavati plana. Popularnost modela je naglo porasla i sljedeće godine je već bio najuspješniji Fordov automobil od modela A iz 1927. godine. Naime,  Ford je u prvoj godini proizvodnje prodao preko 400.000 primjeraka.

Dvije godine kasnije, proizvođač automobila je već dostigao granicu od milion primjeraka. Mnogo godina kasnije, tačnije u august 2018. godine, Ford je proizveo 10-milioniti primjerak. Bio je to Mustang kabriolet s 5,0-litarskim V8 motorom ofarban u Wimbledon White boju.

Ove godine Ford slavi čitavih šest decenija od početka priče o Mustangu. Ford trenutno proizvodi sedmu generaciju u fabrici Flat Rock u Detroitu. Za proizvodnju s 5,0-litarskog V8 motora zadužena je Fordova tvornica motora Essex u Windsoru, Ontario, Kanada. Taj proizvodni pogon radi od 1981. godine, kada je počela proizvodnja Fordovih V6 motora.

Izvršni direktor Forda je jako aktivan ovih dana na društvenim mrežama. Nakon objave da su Fordovi kamioneti najprodavaniji na svijetu i da svake 33 sekunde po jedan pick-up silazi s proizodbe linije, Jim Farley, postavio je četiri fotografije na X-u (bivši twitter) kako bi pokazao kako je fabrika proslavila 60. godišnjicu Mustanga. Za volanom različitih generacija i modela našli su se zaposlenici Forda i vlasnici Mustanga, koji su formirali broj 60 i fotografisali se u svojim automobilima kako bi obilježili tu priliku.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Možda bi vas zanimalo