Članak top banner 970x90
Vijesti

F1 na češkom autoputu – u čast Schumacheru

Crveni bolid Dallara, inače ilegalan za redovan promet, protutnjao je češkom autocestom. Osim što su mu se ibretili putnici na autoputu, misteriozni vozač je ostao nepoznat i za policiju.

Autor: BIHAMK

Baš nekad zna biti zanimljivo na autoputu. Tako se nedavno na češkoj autocesti desio nesvakidašnji prizor. Naime, pored njih je protutnjao crveni bolid ilegalan za redovni promet, prepoznat kao Dallara GP2/08 u bojama Ferrarija, čini se kao posveta Ferrariju F2004 kakvog je vozio F1 superstar Michael Schumacher tokom sezone 2004. Također, bolid nosi broj 7 što se vjerovatno odnosi na Schumijevih sedam svjetskih naslova – posljednji je postignut 2004. kada je vozio upravo bolid F2004.

Tako je ovaj očigledno veliki fan Schumachera jako dobro zamaskirao Dallaru GP2/08 iz 2008. u Ferrarijev bolid, a pokreće ga 4,0-litreni atmosferski Renaultov V8 stroj koji zvuči vrlo slično motoru Formule 1. Motor postiže oko 600 KS, mjenjač je poluautomatski sekvencijalni i snagu šalje na stražnje točkove pa možete samo zamisliti kakve su samo performanse ovog bolida teškog tek 688 kg.

Međutim, ovo nije prvi put da se ovaj misteriozni bolid pojavio ilegalno i potpuno egzibicionistički u redovnom prometu u Češkoj, i to na autocesti D4 između Pribrama i Dobriša 2019. godine, kad je prvi put viđen na cesti.

Tada je policija zamolila javnost da pomogne pronaći vozača, ali nije nikad identificiran premda mu je policija ušla u trag.

Naime, osumnjičenik star 45 godina izbjegao je kaznu zahvaljujući kacigi koja mu je sakrila identitet kao potvrdu policiji. Da je kojim slučajem policija imala definitivnu potvrdu, osoba bi se suočila s kaznom zabrane upravljanja javnim prometnicama u trajanju od godine dana uz astronomski iznos novčane kazne od nekoliko desetaka hiljada eura. Bez obzira na to, vozač je sada ponovo navukao kombinezon, stavio kacigu i uputio se u redovni promet u čast svom idolu Schumacheru...

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo