Članak top banner 970x90
Vijesti

Cupra – Nova marka i novi impuls na bh. tržištu

Naziv Cupra se koristi još od 1996., a od 2018. zvanično kao zaseban brend. E, sad je ova energična i provokativna španska marka službeno dostupna i u BiH kao šesta marka u okviru Volkswagen grupe i Porschea kao krovnog uvoznika.

Autor: BIHAMK

Kao što Mercedes ima AMG ili BMW ima M odjel, Seat ima Cupru. To je Seatov brend vođen performansama i luksuznim dizajnom. Cupra ima jednostavan cilj: napraviti emocionalne automobile s izvrsnim dizajnom i impresivnim performansama. Cupra se ne prodaje u klasičnom salonu. Predstavnici marke vole reći da je to Cupra garaža sa potpuno drugačijom koncepcijom u kojoj dominiraju ležernost, sport, provokativnost i strastvenost.

Ime CUPRA dolazi od mješavine riječi 'Cup Racing', aludirajući na bogatu prošlost marke u motorsport takmičenjima. Seat Ibiza GTI Cupra Sport 16v iz 1996. bila je prvi put da je oznaka CUPRA ponosno stajala na jednom cestovnom automobilu, označavajući pomak ka stvaranju linije automobila visokih performansi koji entuzijasti danas prepoznaju i vole. Od 1996. skoro svaki Seat automobil bio je dostupan sa sportskim pečatom ovog upečatljivog naziva. Posljednji takav automobil bio je Leon CUPRA R ST iz 2018., zapravo otkriven na događaju predstavljanja marke Cupra.

Od 2018. Cupra ima vlastitu oznaku, dizajn i verzije Seat automobila. Umjesto podebljanog S logotipa, Cupra automobili dolaze ukrašeni elegantnom novom oznakom u istaknutoj bronzanoj boji. Tri od pet automobila pod markom Cupra temelje se na postojećim modelima Seata: Ateca – kao prvi lansirani model, zatim Leon i poslije Leon ST. Tu su i dvije Cupra ekskluzive: Formentor & Born. Formentor je bio prvi model bez pedigrea nekog od Seatovih postojećih modela, dok je potpuno električni Born priča za sebe. Koliko je ovaj brend dobro prihvaćen govore brojke. Naime, u prošloj godini prodaja od preko 150.000 vozila je gotovo udvostručena, a upravo dva dominantna modela Formentor (skoro 100.000 prodatih jedinica) i Born (preko 30.000 jedinica) su dominirali.

Formentor i jeste najupečatljiviji model ovog mladog brenda, a u BiH starta s cijenom od 58.887 KM. To je prvi samostalni model ovog brenda ekskluzivno dizajniran i proizveden za marku Cupra, a koji je već izazvao veliki interes i postigao ogroman uspjeh i sada je ovaj crossover najprodavaniji model kompanije. Pravi je magnet za nove kupce koji su u potrazi za ekskluzivnošću, inovativnošću te intuitivnim i dinamičnim doživljajem vožnje. CUPRA Formentor objedinjuje prednosti vozila s vrhunskim performansama i kvalitete SUV vozila i sreman je razmaziti i najzahtjevnije vozače. Ovaj vrhunski sportski crossover dostupan je s bogatom ponudom od sjajnih pet pogonskih verzija, od osnovne izvedbe 1.5 TSI od 150 KS do najmoćnijeg Formentora VZ5 od čak 390 KS.

CUPRA dokazuje da su elektrifikacija i sportski duh savršeni spoj, te 2022. proširuje svoj asortiman sa CUPRA Born modelom, prvim 100% električnim vozilom marke. No, tu se neće zaustaviti.

Plug-in hibridna tehnologija je pokazala da je elektrifikacija dio CUPRA-inog DNK, a raspon vozila koja imaju koristi od ove tehnologije je narastao kako bi obuhvatio veliki dio asortimana brenda. Ali CUPRA ide dalje. Do 2024. asortiman plug-in hibridnih modela uključivat će još više opcija i veću autonomiju. Timu se pridružuje model Terramar, sportski SUV koji odaje počast Terramaru, oblast Sitges, kombinujući smjele proporcije sa upečatljivim dizajnom. Ovaj emotivni, sportski i elektrificirani SUV odvesti će kompaniju na luksuzno tržište i to na ključno mjesto SUV segmenta, segmenta koji se najbrže razvija u Evropi. Proizvodit će se u Mađarskoj, u Audijevoj fabrici u Györu. CUPRA Terramar će biti dostupan sa verzijama motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, kao i sa novom generacijom plug-in hibridnih pogonskih sklopova koji isporučuju oko 100 km u potpuno električnom načinu rada.

CUPRA Tavascan, drugi potpuno električni model kao sljedeća faza putovanja, stići će na tržište 2024. godine, nakon čega slijedi prvi gradski električni automobil marke, inspirisan konceptom UrbanRebel. Vozilo koje je razvijeno za buntovniji električni svijet stiže 2025. godine. UrbanRebel je više od automobila za samu marku. Ovo je model koji za cilj ima demokratizaciju električne mobilnosti. Dokaz da električni automobili ne moraju biti dosadni, već da mogu biti privlačni, zabavni za vožnju i istovremeno pristupačni.  

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo