Članak top banner 970x90
Održavanje

Proljetno čišćenje unutrašnjosti vozila

Iako većina vozača već poznaje praksu čišćenja nije zgoreg da, uz nekoliko poznatih savjeta, podsjetimo kako jednostavno i lako očistiti i osvježiti unutrašnjost vozila nakon duge i naporne zime.

Autor: BIHAMK

Krenite sa većim površinama

Usisajte i spužvom očistite unutrašnjost svaki put kada perete automobil. Čestice prljavštine su abrazivne, a prolivene tekućine mogu biti korozivne. Prije svega, temeljito usisajte unutrašnjost snažnim usisivačem (mali bežični modeli generalno su preslabi). Prilikom usisavanja koristite odgovarajuće nastavke. Cijev bez nastavka može oštetiti i izgrebati površine. Površine od tkanine očistite otopinom blagog deterdženta i vode.

Temeljito operite prostirke

Najbolji tip patosnica u zimskom za kontrolu soli, bljuzgavice i blata su gumene profilirane prostirke. Najčešće stoje na svom mjestu, ne dopuštaju da voda procuri i lako se peru i čiste. Prilikom pranja automobila, izvucite gumene prostirke i operite ih zasebno.

Ako ste koristili prostirke u stilu tepiha budite temeljitiji u čišćenju. Protresite, usisajte ili operite po potrebi. Pošto su jeftinije od gumenih ako se potroše zamijenite ih kako bi sačuvali bazni fabrički tepih.

Bez obzira na tip, pustite da se prostirke dobro osuše na suncu prije nego što ih ponovno postavite u automobil.

Proljetno čišćenje enterijera 

Pažljivo očistite instrumente i osjetljive površine

Mekom vlažnom krpom lagano obrišite prašinu s prozirnih plastičnih leća na instrument ploči. Ovo radite pažljivo, jer prejaki pritisak ih može izgrebati, a previše ogrebotina može otežati čitanje vaših mjerača u određenim uslovima osvjetljenja, zato prevashodno savjetujemo pažljiv odabir krpe i ''lakšu'' ruku. Također, u novijim vozila ima dosta ugrađenih površina od piano laka (na centralnoj konzoli i ručkama na vratima), te savjetujemo da tu posebno budite pažljivi s odabirom krpe i jačine čišćenja, jer su te površine poprilično osjetljive.

Površine oko ventilacijskih otvora i drugih sitnih sekcija čistite običnim kistom, tako ćete najlakše izbaciti prljavštinu i sitne čestice prašine.

Riješite se tvrdokornih mrlja

Nakon usisavanja podnih prostirki i unutrašnjeg tepiha, na mjesta na kojima su se pojavile mrlje, nanesite pjenasto sredstvo za čišćenje tepiha prema uputama proizvođača. Nanesite pjenu na nekoliko mjesta odjednom, te koristeći mokru spužvu ili četku očistite vidljive tragove nečistoće. Kad se tepih osuši ponovo ga usisajte, tako ćete dobiti čišćenje i dezinfekciju u paketu. Na tržištu postoji na desetine različitih i provjerenih sredstava renomiranih proizvođača. Informišite se prije korištenja koje od njih je najefikasnije za Vaš problem.

 proljetno čišćenje

Kako postupiti s kožom

Koliko god kožna sjedišta u automobilima bila izdržljiva i ne zahtijevaju puno održavanja, njih prije svega morate čuvati od isušivanja i pucanja. Međutim, i na najboljim kožnim sjedištima nakon nekoliko godina korištenja ostaju primjeti tragovi prljavštine i deformacija. Za uklanjanje prljavštine i mrlja koristite sredstvo za čišćenje kože. Zatim nanesite zaštitno sredstvo za kožu formulirano za pigmentiranu ili premazanu zrnatu kožu (koristi se za većinu kožnih presvlaka automobila). Takva sredstva će dati veću otpornost i olakšati sljedeće čišćenje. Također, odaberite zaštitno sredstvo koje uključuje regeneratore kako bi koža ostala mekša, a sjedišta udobnija.

BIHAMK

Povezane novosti

Navike vozača koje štete automobilu

Navike vozača koje štete automobilu

Svaki vozač tokom vremena stekne određene navike u vožnji. Međutim, veoma često neke od tih navika mogu da nanesu štetu automobilu i da izazovu neželjene troškove popravke. Neke od navika su navedene u nastavku.

Možda bi vas zanimalo