Članak top banner 970x90
Članske pogodnosti

Koje su pogodnosti za članove BIHAMK-a nakon saobraćajne nesreće?

Svi članovi BIHAMK-a ostvaruju pravo na uslugu prijevoza vozila koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći.

Autor: BIHAMK

Ukoliko ste član BIHAMK-a, a imali ste saobraćajnu nesreću, pozivom na broj 1282 ili +387 33 282 100 (ako pozivate iz inostranstva) možete realizovati ovu člansku pogodnost.

Šta predstavlja prijevoz havarisanog vozila u saobraćajnoj nesreći?

Ova vrsta prijevoza podrazumijeva dolazak vučne službe, utovar havarisanog vozila, te prijevoz do mjesta istovara na adresi stanovanja datoj pri učlanjenju, a u skladu sa pravima članskog paketa koji član posjeduje.

Korisnici START članskog paketa imaju pravo na prijevoz havarisanog vozila na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, jednom godišnje do 500 kilometara. Vrijednost ove usluge je 2.420,00 KM.

Ukoliko posjedujete članski paket CLASSIC, imate pravo na prijevoz havarisanog vozila do 700 kilometara. Novčana protuvrijednost ove usluge je 3.350,00 KM. Možete je iskorititi na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Slovenije.

BIHAMK Plus članovi ovu uslugu imaju pravo iskoristiti dva puta, jednom u Bosni i Hercegovini a drugi put u zemljama kontinentalne Evrope. Ukoliko se saobraćajna nesreća dogodila na području Bosne i Hercegovine, članovi sa BIHAMK Plus karticom imaju pravo na prijevoz vozila do 2.230,00 KM. Prijevoz vozila havarisanog u saobraćajnoj nesreći u zemljama kontintalnog dijela Evrope na udaljenosti do 1000 kilometara, od mjesta utovara do mjesta istovara vozila, članovi mogu korisiti jednom godišnje. Vrijednost ove usluge je 4.800,00 KM.

Šta ako  vozač nije u mogućnosti pozvati pomoć zbog eventualno zadobijenih povreda?

Ostvarivanje ovog članskog prava moguće je u roku od najviše pet radnih dana od dana kada se desila saobraćajna nesreća. U slučaju da je došlo do težih tjelesnih povreda, moguće je da drugo lice zatrraži realizaciju ove usluge, ukoliko je u bliskom srodstvu sa članom ili je saputnik, uz obaveznu usmenu konsultaciju ovlaštene osobe BIHAMK-a, poštujući proceduru prijave. BIHAMK zadržava pravo provjere pružene ljekarske pomoći, a u slučaju zloupotrebe član snosi toškove prijevoza havarisanog vozila.

Kada nije moguće koristiti uslugu prijevoza havarisanog vozila?

Povlasticu „Prijevoz havarisanog vozila u saobraćajnoj nesreći“ nije moguće koristiti u sljedećim slučajevima:

  • ukoliko je vozač izazvao nesreću pod utjecajem alkohola ili bilo koje vrste opijata;
  • ukoliko je vozač neovlašteno napustio mjesto nesreće u kojoj je učestvovao;
  • ukoliko ne postoji policijski zapisnik o saobraćajnoj nesreći;
  • ukoliko poziv za pomoć na cesti nije upućen Pozivnom centru BIHAMK-a;
  • ukoliko ne postoji Evropski izvještaj o saobraćajnoj nesreći, ako se radi o manjoj materijalnoj šteti i
  • ukoliko vozilo koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći nije propisno registrovano.

BIHAMK nema obavezu pružiti uslugu prijevoza vozila u slučaju saobraćajne nesreće za motorna vozila čija nosivost prelazo 3,5 tone, a dužina prelazi 5 metara, kao i za vozila pod opasnim i rizičnim teretom, po procjeni BIHAMK-a.

Ako još uvijek niste član BIHAMK-a, učlaniti se možete putem naše web stranice ili na nekoj od sljedećih lokacija koje možete pronaći ovdje.

 

BIHAMK – Vrijedi biti član!

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo