Članak top banner 970x90
Savjeti

Zašto je bitno nositi biciklističku kacigu i kako je pravilno nositi

BIHAMK kao jedna od vodećih organizacija na polju unapređenja cestovne sigurnosti ne može dovoljno naglasiti bitnost nošenja kaciga kada vozite bicikl. Biciklistička kaciga djeluje kao zaštita za glavu tako što apsorbira udarce.

Autor: BIHAMK
Vožnja biciklom

Nošenje biciklističkih kaciga u Bosni i Hercegovini nije obavezno u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, ali uzimajući u obzir porast broja biciklista na cestama, ova kategorija predstavlja značajan i uočljiv broj učesnika u saobraćaju. BIHAMK kao jedna od vodećih organizacija na polju unapređenja cestovne sigurnosti ne može dovoljno naglasiti bitnost nošenja kaciga kada vozite bicikl. Biciklistička kaciga djeluje kao zaštita za glavu tako što apsorbira udarce. Kada je vaša glava izložena jakim silama pri padu ili sudaru, kaciga osigurava da se sila udarca rasporedi na veće područje. Na taj način teret od sudara ne pogađa samo jednu tačku na glavi. Ova apsorpcija udarca vrlo je važna kako bi se izbjegle manje i teže povrede glave. 

Biciklistička kaciga štiti kritično važna područja 

Procjenjuje se da više od trećine svih ozljeda biciklista čine povrede glave. Pored toga imamo i ranjive tačke kao što su čelo i sljepoočnice koje su najizloženije ukoliko dođe do pada ili jakog udarca tokom vožnje bicikla. Čak i relativno manje ozljede glave mogu dovesti do hroničnih tegoba kao što su glavobolja, vrtoglavica, problemi sa koncentracijom i preosjetljivost na svjetlo i zvukove. 

Biciklistička kaciga sprječava četiri od deset teških povreda lica. Međunarodne studije također pokazuju da nošenje biciklističke kacige jasno smanjuje opšti rizik od povrede glave. 

Korištenje kacige najbolja je moguća zaštita od teških ozljeda i dugoročnih posljedica 

Biciklistička kaciga štiti od manjih i većih povreda glave i lica. Studija Švedskog državnog Instituta za istraživanje transporta (VTI) zaključuje da bi se mnoge povrede glave, koje dovode do doživotnih kognitivnih poremećaja, izbjegle da više biciklista nosi kacige. Drugim riječima, možete izbjeći  cjeloživotne probleme vezane za smanjene funkcije mozga nakon povrede glave na biciklu, ukoliko koristite biciklističku kacigu. 

Da bi kacige omogućile maksimalnu zaštitu, biciklisti ih moraju pravilno nositi.

Prije kupovine kacige potrebno je povesti računa o sljedećem: 
Preporuke 

  • Vidljivost u mraku mora biti adekvatna;
  • Mjesta na kojima se remenje i kaciga spajaju moraju podnijeti veća opterećenja; 
  • Čak i pri višim temperaturama, kaciga ne smije oformiti oštre rubove kada se, npr. ljepljivi film počne uvijati;
  • Jasne i lako razumljive ilustracije u korisničkim uputama i na unutrašnjoj strani kacige kako ispravno prilagoditi kacigu su apsolutno potrebne. 

Savjeti

  • Kaciga mora da odgovara i da pravilno stoji na glavi korisnika. Dakle, uvijek prije kupovine probati kako izgleda kaciga. Kaciga bi trebala nalijegati na glavu, da bude ugodna i bez stezanja. Potražiti savjet od specijaliziranog prodavača;
  • Nakon pada kacigu obavezno zamijeniti. Čak i u slučaju da nema vidljivih oštećenja izvana, moguća su nevidljiva mikro oštećenja koja bi mogla značajno smanjiti zaštitu pri sljedećem padu; 
  • Odaberite kacigu dizajniranu u svijetlim i uočljivim bojama. U idealnom slučaju poželjno bi bilo izabrati kacigu opremljenu LED lampom; 
  • Istraživanja o nezgodama potvrđuju da kaciga može pružiti efikasnu zaštitu od raznih povreda glave pri padu. Čak i kaciga s najlošijim rezultatima može spasiti život, pod uvjetom da se pravilno nosi.
     

To znači: nikad ne voziti biciklo bez kacige i uvijek je pravilno nositi! 

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo