Članak top banner 970x90
Savjeti

Biciklisti u saobraćaju - osnovni ručni signali

Dok vozači mogu koristiti kočnice i signalna svjetla da upozore druge učesnike u saobraćaju na njihov sljedeći korak, biciklisti imaju očigledna ograničenja.

Autor: BIHAMK

Kada vozač bicikla namjerava da promijeni pravac kretanja ili obavi neku drugu radnju biciklom (skretanje na raskrsnici, preticanje, zaustavljanje, prestrojavanje) mora o tome obavijestiti druge učesnike u saobraćaju.

Na biciklu nema svjetlosnih pokazivača smjera (žmigavaca). Vozač bicikla svaku promjenu pravca kretanja mora na vrijeme signalizirati ostalim učesnicima u saobraćaju ispruženom rukom u smijeru kretanja. Ruka treba biti ispružena sve vrijeme dok se ne obavi radnja biciklom (skretanje). Prije promjene smjera vožnje veoma je bitno da izvršite provjeru saobraćajnih uslova oko sebe, i to okretom glave preko ramena. Signaliziranje je jako bitno kako bi se pravovremeno obavijestili i upozorili vozači i drugi učesnici i na taj način izbjegle saobraćajne nezgode.

Za skretanje udesno vozač bicikla treba imati odručenu desnu ruku u vodoravnom položaju, kao na slici. 

Izvor fotografije: Jan-Daniel Belmonte

Kada vozač bicikla skreće ulijevo treba da skretanje obavi sa odručenom lijevom rukom u vodoravnom položaju, kao na slici.

Izvor fotografije: Jan-Daniel Belmonte

Kada vozač ima namjeru da zaustavi bicikl, zaustavljanje treba da obavi podizanjem jedne ruke dok drugom drži upravljač, kao na slici.

Izvor fotografije: Jan-Daniel Belmonte

Znak zvoncem vozač bicikla daje zbog neposredne opasnosti i kako bi upozorio druge učesnike (pješake, djecu, starije osobe) na svoju prisutnost.

Poštujte saobraćajna pravila i prilagodite vožnju vrsti i stanju kolovoza. 

BIHAMK

Povezane novosti

Sigurnost vozača bicikla

Sigurnost vozača bicikla

Vožnja bicikla je nesumnjivo jedan od najboljih, najbržih i najzdravijih oblika prijevoza. Mnogima je bicikl prijevozno sredstvo od tačke A do tačke B. Kakav god bio vaš odnos s biciklom, pravila treba znati i pridržavati ih se.

Možda bi vas zanimalo