Članak top banner 970x90
Savjeti

Šta učiniti kada vam voda poplavi automobil?

Evo šta je neophodno učiniti kada vam voda poplavi automobil...

Autor: BIHAMK

Elementarna nepogoda praćena poplavom pričinjava izuzetno velike štete. Ovo se odnosi i na vozila. Vozila koja su obuhvaćena poplavama, nakon povlačenja vode, neophodno je prevući u servis, šlep vozilom, radi procjene štete. Samo servis može procijeniti da li je popravka vozila isplativa i na adekvatan način izvršiti popravku.

Ne pokušavajte startati motor

Najvažnije pravilo je da se ne pokušava startanje motora. Voda koja se nalazi u cilindrima, prilikom pokušaja startanja motora će se komprimirati i može izazvati lom elemenata motora, čime bi se pričinila znatna šteta. Ukoliko postoji mogućnost potrebno je odspojiti akumulator, kako bi se spriječila pojava varničenja i kratkih spojeva na električnom sistemu. Već samo davanje kontakta ili paljenje drugih potrošača može prouzrokovati pojavu kratkog spoja i varničenja.

Čišćenje i dezinfekcija potopljene unutrašnjosti

Unutrašnjost vozila koja je bila potopljena, neophodno je temeljito očistiti i dezinficirati, jer često dolazi do miješanja poplavnih voda sa izlivenom kanalizacijom, a sve u cilju spriječavanja pojave raznih oboljenja.

Šta ako dođe do gašenja motora u toku vožnje?

Ukoliko u toku vožnje dođe do gašenja motora uslijed usisavanja vode u motor, važno je ne pokušavati startati motor, jer je voda već ušla u motor i svaki pokušaj startanja samo može dovesti do oštećenja motora. Takvo vozilo je potrebno prevesti pomoću šlep vozila u servis, radi odstranjivanja vode i čišćenja motora.

Također, treba imati u vidu da i kada se vozilo osposobi, tokom eksploatacije se mogu pojaviti razni skriveni problemi koji su nastali kao direktna posljedica poplave.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo