Članak top banner 970x90
Savjeti

Sam svoj majstor – Vrijeme je za zamjenu filtera klime

Filter klime ili filter kabine ili pak filter polena neophodno je zamijeniti bar jednom godišnje. Takav zahvat kod većine vozila možete obaviti sami.

Autor: BIHAMK

Stiglo je proljeće i neophodno je vozilo pripremiti za korištenja u toplijim uslovima. Pored zamjene zimskih guma, vozači se često odluče za osvježenje i motora i samog vozila. Ukoliko vaše vozilo nema predviđeni interval zamjene motornog ulja i pripadajućih filtera, jer ste to obavili na jesen, onda možete uraditi osvježenje kabinskog prostora.

Zamjena filtera klime najčešće nije komplikovan zahvat. Ovaj filter se najčešće nalazi ispod suvozačevog pretinca i vozila kod kojih je tu pozicioniran je poprilično lako zamijeniti. Ako ste već odlučili uzeti stvar u svoje ruke, jer vaše vozilo nije jedno od onih sa liste komplikovanih pozicija filtera (npr. zavučenih kod nožnih komandi), napominjemo da pored niza tutorijala na Youtube kanalu svaki kvalitetniji, pa čak i prosječni, proizvođač filtera u kutiji ima uputstvo za izmjenu koji sugeriše u nekoliko koraka kako to napraviti i kako pravilno usmjeriti sam filter u njegovom kućištu u smjeru strujanja zraka. Na taj način ćete uštedjeti dio novaca i osjećati se zadovoljnije.

Nakon izmjene, ukoliko u kabini osjetite prisustvo kondenza i neugodnog mirisa neophodno je uraditi dezinfekciju klime. To je često relativno brz, ne pretjerano skup i svrsishodan potez pred toplije dane. Dezinfekcija ozonom čest je zahvat zadnjih godina i rezultat je vidljiv odmah nakon tretmana.

Savjet: pri kupovini filtera uvijek birajte verziju sa aktivnim ugljenom. Takav filter adekvatnije apsorbuje štetne plinove koji ulaze u kabinu, dugotrajniji je od običnog, dok u hladnijim danima manje magle stakla vašeg vozila.   

 

BIHAMK

Povezane novosti

Vožnja i alergije – Kako se nositi sa simptomima

Vožnja i alergije – Kako se nositi sa simptomima

Istraživanja su pokazala da vožnja sa simptomima alergije može biti jednako opasna kao i vožnja pod utjecajem alkohola. Utvrđeno je da simptomi kao što su umor, kihanje i suzenje očiju, povećavaju učestalost saobraćajnih nesreća.

Možda bi vas zanimalo