Članak top banner 970x90
Destinacije

Travnik – Bosanska čaršija obojena historijom

Bilo da ste u prolazu ili da se zaputite upravo tamo, Travnik je grad kojem je historija i priroda podarila duh istinske bosanske čaršije, sazidane od kraljevskih tvrđava, prelijepih munara i crkvenih tornjeva, a uz miris ćevapa i žubor Plave vode.

Autor: Tim Clancy

Putovanje u Srednju Bosnu bilo bi nepotpuno bez da se vidi glavno središte u dolini Lašve. To je grad uronjen u historiju i koji je ostavio traga na cijelu zemlju. Samo sat vremena vožnje od Sarajeva, ovo mjesto pruža sjajnu priliku za jednodnevni izlet. Ili ako putujete ovim krajevima, svakako zastanite i zagrizite poznate ćevape pored Plave vode. Kraljevi, veziri i konzuli Travnik se često naziva ''muzejom pod vedrim nebom''.

 

Napoleonov konzul

To je grad koji je nekada za vrijeme Osmanskog upravljanja bio glavni grad Bosne. Čak i njegovi stanovnici često podcjenjuju historijski i kulturni značaj ovog grada. Travnik je bio grad kraljeva i vezira, kao i dom prvog evropskog konzulata u Bosni. Taj konzul je bio Napoleonov.

Iako su Osmanlije ostavile najveći pečat na ovaj srednjobosanski grad, njegova povijest, kao i većina regije, datira još iz predrimskog ilirskog doba. Iako većina gradskih spomenika kulture proizlazi iz njegovog islamskog utjecaja, katolička tradicija i naslijeđe i dalje su vitalni dio identiteta Travnika. Mnogi pronalaze najbolje mjesto za početak gradske ture u poznatoj Plavoj vodi, koja se nalazi u naselju Šumeće, gdje bistra voda prolazi kroz najpopularniju travničku ''trpezariju'' i vjerovatno najposjećeniju turističku atrakciju u Travniku. Tu je nobelovac Ivo Andrić započeo svoju knjigu Travnička hronika (Ova knjiga je na engleski prevedena kao Bosanska hronika). Plava Voda je srce starog Travnika, i prema Andrićevoj prozi, ovo je mjesto na kojem bi se travnički begovi okupljali i razgovarali o važnim gradskim i državnim stvarima. Danas je ovo mjesto prepuno kafića, restorana i trgovina. Malo je zadržalo od svoje poznate historije. Nažalost, umjesto autentičnih rukotvorina koje se tradicionalno proizvode u Travniku i okolini, Plava voda je ukrašena ljepljivim, plastičnim, kineskim uređajima.

 

Nobelovac u Plavoj vodi

I kad se god spomene Travnik, rasprava o ovom gradu nije potpuna bez spominjanja Ive Andrića. Iako je ovdje proveo samo nekoliko godina svog života, taj period i Travnik kao mjesto su za nobelovca bili ključni. Njegov prvi roman, Travnička hronika, upravo je zasnovan na njegovim ovdašnjim iskustvima. Njegova rodna kuća je sada Muzej Ive Andrića i svakodnevno je otvoren za posjetitelje. Nedaleko od Plave vode nalazi se utvrda – Stari grad. Uz malo penjanja uz potok Šumeće, brzo ste na tvrđavi. Kad stignete, vidite da se trud isplatio. Ova tvrđava je sagrađena u 14. stoljeću, a vjerovatno ju je dao napraviti kralj Tvrtko II Kotromanić. Nakon pada Bosanskog kraljevstva, Osmanlije su 1463. godine sagradili džamiju u podnožju kraljevske palate. Danas je samo munara ostala da stoji. Popularna Kula je i danas dom fascinantne etno izložbe ovog područja, davne i bogate prošlosti. Lutajući centrom grada s turističkim vodičem Enesom Škrgom, kustosom u Muzeju Ive Andrića, vidio sam da će svakog posjetitelja ugodno iznenaditi mnoštvo fascinantnih dobara kulturne baštine koje ovaj grad posjeduje. Još kada imate pjesnika za vodiča, koji udahnjuje život zaboravljenim riječima i onom duhu Travnika iz prošlosti, onda nema nikoga boljeg da vam ovaj grad dočara na najživotniji način.

BIHAMK

Povezane novosti

Bh. baština na popisu UNESCO-a: Svjetsko a naše

Bh. baština na popisu UNESCO-a: Svjetsko a naše

U našoj fenomenalnoj zemlji postoje fascinantna mjesta koja treba vidjeti, kao i nematerijalna baština koja zadivljuje. Putujte i provjerite zbog čega je ova mjesta UNESCO stavio na popis svjetske baštine!

Regija Tuzla: Od Pannonice do Konjuh planine

Regija Tuzla: Od Pannonice do Konjuh planine

Tuzla nije samo industrija. Osmanski period, pa austrougarski, živahni Stari grad, jezero Pannonica, kao i planinarenje po Konjuh planini čine ovaj kraj itekako zanimljivim za posjetioce i radoznale avanturiste.

Krajino moja, divna, mila...

Krajino moja, divna, mila...

Za Krajinu bi se slobodno moglo reći da je najljepši dio zemlje, a njene smaragdne rijeke, valovita brda i pejzaži koji ostavljaju bez daha, vode vas u magični kraj gdje možete planinariti, voziti bicikl, kajak, rafting ili pecati.

Možda bi vas zanimalo