Članak top banner 970x90
Destinacije

Sarajevo: Snovi ispod Trebevića

Grad o kojem su mnogi pjevali i prorekli – sve drugo će proći, Sarajevo će biti – nakon ratnih ožiljaka, življi je nego ikad. Njegovi kafići, galerije, malene ulice, starine i način života nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Autor: Tim Clancy
Foto: Eva Dinarica

Kada sam prije dvije decenije prvi put došao u Sarajevo, grad je doslovno bio u ruševinama. Poput feniksa, digao se iz pepela. Zašto je to tako, mnogo bih pripisao umjetničkoj duši Sarajeva. Sarajevsko iskustvo je krhko, sirovo i stvarno. Njegova umjetnička scena suštinski odražava stvarnost kakva jeste. Sarajevo ima taj nedefinisani šarm koji s njegovom kreativnom industrijom predstavlja jednu od najpodcjenjenijih gradskih vrijednosti.

 

Kafa kao način života

To je mali ali živahan glavni grad, s kulturom ispijanja kafe bez premca u jugoistočnoj Evropi. Ono što su pabovi za London, to su kafići za Sarajevo. Ovdje postoji više kafića po glavi stanovnika nego u bilo kojem drugom gradu u regionu. U gradu se kafa shvaća ozbiljno, bilo da je to bosanska/turska kafa, talijanski espreso, ili klasični kapučino. Uz kafu se sklapaju poslovi, priča s prijateljima, udvara, ašikuje, ili umjetnici razmišljaju o njihovoj sljedećoj kreaciji. ''Kulturnjaci'' gravitiraju ka mjestima poput Kriteriona ili Galerije Smoje, u kojima se može dobiti ne samo kafa ili piće, nego se lako može doći i do izložbenog prostora.

Idući kroz stari dio Sarajeva, kroz poznatu Baščaršiju, prema centru grada, bukvalno ćete putovati kroz vrijeme. Lutajući kroz zanatske četvrti Baščaršije, pronaći ćete labirint malih, sporednih ulica s tradicionalnim kovačima bakra koji prave setove za tursku kafu i koje podsjećaju na stare trgovačke četvrti u Istanbulu. Od dućana u kojima se prodaju srebro i zlato u Zlatarskoj ulici, vrijedi istaknuti jedinstveni nakit porodice Sofić, koji je hvaljen od New Yorka do Pariza.

Ulica Sarači, glavna arterija u Starom gradu, iz koje sve polazi, vodi do Ferhadije, gdje su se uske kamene ulice pretvorile u široko šetalište sa secesionističkom arhitekturom, sa savremenim prodavnicama koje odaju počast vladavini Habzburga, koji su vladali četiri decenije ovim dijelom svijeta. Međutim, kako bi pronašli nešto više u savremenoj umjetnosti, morate kopati malo dublje. Kustos galerije Duplex/100m2 (koja je u međuvremenu trajno zatvorena, op.ur.) Pierre Courtin, objašnjava: ''Postoji veliki razdor između umjetnosti i ekonomije. Savremena umjetnička scena u Sarajevu je skoro nevidljiva, ali kvalitet umjetnosti je na nivou bilo koje glavne umjetničke scene. Lakše je vidjeti bosansku umjetnost u Berlinu ili Beogradu, nego u Sarajevu.'' Njegova galerija je predstavljala nešto najbolje što je ova zemlja nudila u savremenoj umjetnosti.

 

A sada, spektakl

Nijedno putovanje po Sarajevu ne bi bilo potpuno bez izleta u okolinu, u prirodu. Grad je okružen planinama višim od 2.000 metara nadmorske visine. Prije nekoliko godina ponovo je otvorena žičara koja vodi na Trebević, s kojeg se pruža zadivljujući pogled na grad i okolne planine.

Oko Sarajeva možete doživjeti prave planinske avanture, na koje bukvalno možete krenuti iz centra grada. Via Dinarica, mega staza koja vodi iz Slovenije u Albaniju, prolazi i kroz sjeverne i kroz južne planine koje okružuju Sarajevo. Zelena staza na sjeveru savršena je za lagane šetnje, sa spektakularnim pogledom.

Bijela staza na jugu, kojem dominira planina Bjelašnica, gdje su održane Zimske olimpijske igre 1984. godine, predstavlja idealno mjesto za skijaše, planinarenje i vožnju biciklima. Postoje stotine kilometara staza koje vode kroz stara planinska sela, poput Umoljana i Lukomira, nudeći rijedak uvid u drevni način evropskog seoskog života. Ovdje možete pronaći odmor od svega, ali divljina ovog područja je zapanjujuća. Više informacija možete pronaći na www.viadinarica.com.

BIHAMK

Povezane novosti

Novi Sad: Uspavanka za Đoleta B.

Novi Sad: Uspavanka za Đoleta B.

U glavnom gradu Vojvodine čeka vas i Osma ofanziva, i Mitteleuropa, široke ulice, tamburaši, nostalgija, jedan od najboljih svjetskih festivala muzike i sjećanje na velikog autora. Koji je zauvijek ostao naš zemljak.

Sutjeska: Balkanski Yosemite

Sutjeska: Balkanski Yosemite

Ne samo zbog historije, nego i izvornih i netaknutih prirodnih ljepota, Nacionalni park Sutjeska predstavlja mjesto vrijedno posjete. Tim Clancy je bio tamo.

Tajan: Tajna s krajolikom

Tajan: Tajna s krajolikom

Spomenik prirode Tajan praktično je tajna za mnoge Bosance i Hercegovce. Nalazi se na ogromnom prostoru između opština Zavidovići i Kakanj i prava je poslastica za one koji vole rekreaciju i turizam

Možda bi vas zanimalo