Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Skok na plafon!

Cijene nafte skaču, povećana je i naknada za registraciju vozila, stalo se sa gradnjom na dvije važne tačke Koridora 5c. Ima li reakcija i šanse da vlasti odgovore na ove izazove.

Autor: Hajdar Arifagić

Tržište nafte ozbiljno je uzburkano, a cijene ovog energenta, nakon što su sredinom septembra premašile 94 dolara po barelu, nagovijestile su da će do kraja godine doseći 100 dolara i probiti taj plafon što se odavno nije dogodilo. Neizbježni potres svjetske ekonomije pri tom bi se teško mogao izbjeći pa bi zima na sjevernoj zemljinoj polulopti mogla poprimiti dramatične tokove. Jak udar na standard dogodit će se onog časa kad proizvođači roba i usluga taj porast cijena nafte ukalkulišu u cijene svojih proizvoda i usluga.

No cijene i bez toga rastu kao na primjer netom povećana naknada za registraciju vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine, što je prema računici Edina Forte, državnog ministra komunikacija i prometa, biti skuplje za oko 100 KM. Ministar je zatražio da se smijene nadležni u Agenciji za nadzor osiguranja FBiH koja stoji iza te odluke. Za ministra je neobično da oni koji bi trebali da jačaju državu, rade na svoju ruku i ovako bitne odluke donose bez konsultacija sa državnim nivoom vlasti. Državi je, naime, povjereno da uređuje dio ove oblasti. Čak i da od ministrovog zahtjeva za smjenu ništa ne bude, lijepo je čuti i upamtiti da se jedan visoki dužnosnik usprotivio jednom od hiljade poskupljenja o kojima narod gunđa a vlast ne reaguje.

Čini se da se olahko prelazi i preko činjenice da su oštećenja na mostu u Počitelju ipak teže prirode i da će biti potrebno dosta vremena da se ono sanira. Kad će sanacija započeti i kad završiti, još niko ne zna. Taj građevinski skandal, baš kao i činjenica da je naprasno prekinuta izgradnja saobraćajnice na trasi Koridora 5c u dolini Bosne, za koju se također ne zna kada će biti nastavljena. To pitanje doduše još niko nije javno postavio. Da se ta dva slučaja nisu dogodila ova 2023. godina mogla se ocijeniti uspješnijom od prethodne, kada je u pitanju izgradnja cestovne infrastrukture. Srećom da je u međuvremenu obezbijeđen novac za nastavak izgradnje tunela Hranjen na putu Goražde – Sarajevo, pa ćemo u iduću godinu ipak ući uz tutnjavu bagera.

BIHAMK

Povezane novosti

Poznati automobili: Mercedes osvaja Čapljinu

Poznati automobili: Mercedes osvaja Čapljinu

Glumci, režija, scenarij, pa specijalni efekti i sva ostala čudesa igraju veliku ulogu u historiji filma i televizije. Ali ponekad su automobili sjajno birani. Ovo je priča o filmu Cirkus Columbia, o početku rata i autu koje ima kultni status u Hercegovini

ZIMSKA OPREMA: Odgovori na izgovore

ZIMSKA OPREMA: Odgovori na izgovore

Od prije dvije godine u Bosni i Hercegovini je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme na motornim vozilima od 1. novembra pa do 1. aprila. Navike se teško mijenjaju, a uz to vozači raznim izgovorima odgađaju prelazak sa ljetnih na zimske gume.

Premaleni u metežu

Premaleni u metežu

Nesreće na cestama redaju se jedan za drugom. Nadležni najavljuju bolja zakonska rješenja, podnose se javne peticije, a BIHAMK djeluje javno, zagovara preventivu i akcije, kako domaće tako i globalne, u borbi za sigurnost u saobraćaju.

Možda bi vas zanimalo