Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Novembarsko prskanje pješaka

Sa kišama i lokvama dolazi i vrijeme prskanja pješaka, kada bezobzirni vozači potvrđuju nisku saobraćajnu kulturu. Rješenja: sanirati kolovoz na mjestima gdje su lokve česte i velike, postaviti obavještenje vozačima da na određenoj dionici ima više vode..

Autor: Hajdar Arifagić

Sa novembarskim kišama i prvim lokvama po gradskim saobraćajnicama započela je sezona prskanja pješaka, posebno onih što čekaju zeleno svjetlo ili pogodan trenutak da pređu ulicu. Prskanje će biti još češće i žešće kada padnu mokri snjegovi od kojih su lokve veće i dublje pa se prskanje nerijetko pretvori u kupanje! Posebna opasnost za pješake su golobradi vozači koji naprosto uživaju da u pojačanoj brzini automobilom nagaze na lokvu kako bi vodeni mlaz ispod točkova bio jači i duži, a broj poprskanih pješaka veći. To je samo jedna od pojava koja svjedoči o niskoj kulturi vozača, ali i o nezainteresovanosti organa u čijoj je nadležnosti bezbjednost saobraćaja da se pozabave i ovim pitanjima.

Zbog brzine i iznenada pretrpljene neprijatnosti, poprskani pješaci najčešće nisu u prilici da uoče i zapamte broj registarskih tablica dotičnog automobila na osnovu čega bi mogli da se požale policajcu na ulici ili službenom licu u stanici policije. Problem nije bezazlen i trebalo bi ga početi rješavati: sanirati kolovoz na mjestima gdje su lokve česte i velike, postaviti obavještenje vozačima da na određenoj dionici ulice ima više lokvi. Neku vrstu upozorenja (sličnog onom ''Pazi, padaju ledenice'') trebalo bi postaviti u blizini škola, trgovačkih centara, domova zdravlja i drugih mjesta na kojima se kreću veće grupe pješaka pa će se i oni sami kretati dalje od lokvi. Nadalje, u svakodnevnim izvještajima o stanju na putevima što ih saopštavaju radio i TV stanice neophodno je češće apelovati na vozače da, gdje god je moguće, izbjegavaju vožnju preko lokvi i u tom smislu brinu o sigurnosti i dostojanstvu pješaka. 

Sve prethodno napisano je samo sa jednim ciljem da se tokovi saobraćaja (ne samo vozila nego i pješaka) u pogoršanim vremenskim uslovima odvijaju sa što manje problema i što više međusobnog razumijevanja i kulturnog ponašanja. A pravi povod ovim redovima je lokva na sarajevskoj raskrsnici u blizini Doma zdravlja Kumrovac na samom pješačkom prelazu. Već trideset godina pri svakoj jačoj kiši, ili vlažnom snijegu, ovdje se formira velika i duboka vodena površina pa je na tom mjestu pješaku onemogućeno da pređe ulicu. U proteklom periodu ovaj dio saobraćajnice je nekoliko puta, što površno što temeljito, popravljan i rekonstruisan. Uzrok zbog kojeg se voda ovdje skuplja i ne otiče, nikad nije otklonjen!?

BIHAMK

Povezane novosti

Poznati automobili: Mercedes osvaja Čapljinu

Poznati automobili: Mercedes osvaja Čapljinu

Glumci, režija, scenarij, pa specijalni efekti i sva ostala čudesa igraju veliku ulogu u historiji filma i televizije. Ali ponekad su automobili sjajno birani. Ovo je priča o filmu Cirkus Columbia, o početku rata i autu koje ima kultni status u Hercegovini

ZIMSKA OPREMA: Odgovori na izgovore

ZIMSKA OPREMA: Odgovori na izgovore

Od prije dvije godine u Bosni i Hercegovini je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme na motornim vozilima od 1. novembra pa do 1. aprila. Navike se teško mijenjaju, a uz to vozači raznim izgovorima odgađaju prelazak sa ljetnih na zimske gume.

Premaleni u metežu

Premaleni u metežu

Nesreće na cestama redaju se jedan za drugom. Nadležni najavljuju bolja zakonska rješenja, podnose se javne peticije, a BIHAMK djeluje javno, zagovara preventivu i akcije, kako domaće tako i globalne, u borbi za sigurnost u saobraćaju.

Možda bi vas zanimalo