Članak top banner 970x90
Vijesti

Otvoren prvi vertiport na svijetu

Air-One u engleskom Coventryu služit će kao središte za dronove i leteće taksije za vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL).

Autor: BIHAMK

Automobili imaju ceste. Vozovi imaju tračnice. Avioni imaju aerodrome. Sada eVTOL-ovi imaju gradski aerodrom. Leteći automobili godinama su glavna obilježja naučno-fantastičnih blockbustera. A s futurističkim vozilima koji se brzo približavaju stvarnosti, nedavno je otvoren prvi vertiport na svijetu.

Air-One vertiport nalazi se u Coventryju i bit će središte za dronove i električne letjelice za vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL), uključujući leteće automobile i taksije. Prvo je takve vrste i poslužit će kao primjer za više od 200 novih vertiport lokacija planiranih u svijetu do 2027. Lokacije su već planirane u West Midlandsu i Londonu, kao i u Los Angelesu, Australiji, Južnoj Koreji, Francuskoj, Njemačkoj, Skandinaviji i jugoistočnoj Aziji.

''Otvaranje Air-Onea je važan trenutak – početak za novo doba transporta, doba nulte emisije, putovanja bez zastoja između i unutar gradova koji će ljude učiniti zdravijima, sretnijima i povezanijima nego ikad prije'', rekao je Ricky Sandhu, osnivač i izvršni predsjednik Urban-Air Porta.

Predviđanja su da će takozvano tržište napredne zračne mobilnosti rasti oko 10 posto godišnje u naredne dvije decenije, odnosno previđa se promet od oko 780 milijardi funti u navedenom periodu. Nedostatak zemaljske infrastrukture jedna je od najvećih prepreka tom rastu, pa se gradnja vertiporta smatra izuzetno bitnim u narednih pet godina.

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo