Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Toyota BH i BIHAMK u 2023. zajedno za sigurnije ceste

Pročitajte više o Toyotinoj 2022. godini, te našoj zajedničkoj akciji za djecu i sigurnije ceste...

Autor: BIHAMK

U petak, 27. januara, prisustvovali smo godišnjoj konferenciji Toyote u Bosni i Hercegovini. Nakon predstavljanja rezultata za 2022. godinu, predstavljeni su planovi i očekivanja za 2023. godinu. Između ostalog, jedan od noviteta je saradnja sa BIHAMK-om, zbog čega smo izuzetno ponosni!

Briga o sigurnosti i lokalnoj zajednici te planiranom historijskom unapređenju poslovanja

Toyota BH iza sebe ima uspješnu godinu kada je riječ o prodajnim rezultatima - prodano je ukupno 839 automobila, a bestseller je model Yaris s 224 prodana primjerka, dok su iza njega modeli Corolla SD sa 145 te Yaris Cross sa 133 prodana primjerka. Od ukupnog broja prodanih automobila 78% čine vozila s konvencionalnim pogonom, hibridi 20%, plug-in hibridi 14%, a električna vozila 1%.

Najprodavaniji modeli na ukupnom tržištu su Corolla (lider C segmenta), Hilux (lider u segmentu pickup modela) te Land Cruiser 15 (lider E SUV segmenta).

Zajednička akcija za djecu i sigurnije ceste

Ovaj japanski brend je poznat po povećenosti sigurnosti u saobraćaju - sva nova vozila su opremljena sigurnosnim sistemom Toyota Safety Sense 2 koji štiti vozače, putnike i druge učesnike u saobraćaju. Međutim, i dalje je potrebno posvetiti posebnu pažnju na sigurnost djece u vozilima. Nažalost, u Bosni i Hercegovini, autosjedalicu u automobilu koristi manje od polovine roditelja, što je izuzetno opasno za sigurnost djeteta koje je potpuno nezaštićeno u slučaju nesreće. Stoga je BIHAMK osigurao da prvih 150 kupaca novih primjeraka modela Yaris na poklon dobiju certificiranu autosjedalicu za djecu težine do 13 kilograma.

Damir Višošević, direktor kompanije Toyota BH
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo