Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: mart, 2024. godina

Pripremite vaše vozilo za toplije dane. Zimske gume odložite na sigurno, a provjerite akumulator, kočnice, svjetlosnu signalizaciju, tekućinu.. Ne dozvolite neugodnosti tokom putovanja, ali ne zaboravite - BIHAMK je vaš vjerni prijatelj na cesti.

Autor: BIHAMK

Stiglo je proljeće. Duži dani i ljepše vrijeme odmah nas asociraju na putovanja, pa se nadamo da ste u tim planovima negdje memorisali i nas.

BIHAMK je uvijek tu za sve vas. I u situacijama kada vam zatreba naša pomoć na cesti (1282) ili informacija o tome kako najbrže doći do odredišta (1325) ili možda još uvijek niste naš član, pa vam treba informacija više o članskim paketima (033 222 210). 

Tokom mjeseca marta naš Informativni centar poslao je 12.103 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 10.737 poslano u pisanoj formi, a 1.366 izvještaja u direktnim javljanjima medijima.

Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 143 puta.

Tokom prošlog mjeseca realizovali smo ukupno 4.124 intervencija pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti u više od 69,29% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

U Sektoru za preventivu, obrazovanje i inovativnost u martu je realizovana posjeta učenika i nastavnika "Mješovite srednje škole Vitez"  Tehničkom centru na Ilidži. U okviru posjete učenici su odslušali i edukativno predavanje o sigurnom ponašanju u saobraćaju, kroz koje su imali priliku da se upoznaju sa rizicima i opasnostima sa kojima se mogu susresti u saobraćaju, kao i važnosti odgovornog ponašanja.

Započeo je prvi kvalifikacioni krug za takmičenje "Najbolji mladi vozač".

Takmičenje za najboljeg mladog vozača, pored ukazivanja na značaj sigurnog ophođenja u saobraćaju, ima za cilj i testiranje njihovih vještina u oblastima saobraćajnih pravila, bezbjednosti na cestama i tehničkih aspekata vozila.

U drugi krug kvalifikacionog takmičenja plasirati će se 100 najboljih kandidatkinja i kandidata iz prvog kruga koji su imali najveći broj tačnih odgovora i najkraće provedeno vrijeme za rješavanje testa. Svi kandidati koji se plasiraju u 100 najboljih iz prvog kruga kvalifikacionog takmičenja će dobiti obavijest o vremenu održavanja drugog kruga kvalifikacionog online takmičenja. Četrdeset (40) najboljih kandidatkinja i kandidata iz drugog dijela kvalifikacionog takmičenja će se plasirati na polufinalno praktično takmičenje, a 15 najboljih na finalno državno takmičenje.

Tokom proteklog mjeseca na polju međunarodne saradnje, predstavnici BIHAMK-a su bili aktivni učesnici radionice za marketing i menadžment FIA Regije I koja je od 13. do 15. marta održana u centrali austrijskog ÖAMTC-a u Beču, gdje su zajedno predstavljali rad BIHAMK-a, pored ADAC-a i AA SA (Automobile Association of South Africa).

Pored toga, održan je i video sastanak FIA Koordinacijskog foruma za Centralnu i Istočnu Evropu (FIA COFO) 19. marta.

Redovni plenarni sastanak ovog regionalnog FIA tijela okupio je predstavnike auto-touring klubova iz zemalja Centralne i Istočne Evrope koji su razmatrali godišnji izvještaj o radu Foruma, plan za promociju inicijative evropskih auto klubova pod nazivom Manifest mobilnosti te aktuelnosti iz iRAP-a (Međunarodnog Programa za procjenu sigurnosti cestovne mreže). Prezentacije su obuhvatile predstavljanje izvještaja o najznačajnijim aktivnostima i razmjeni dobrih praksi  iz hrvatskog HAK-a, mađarskog MAK-a i BIHAMK-a, a predstavnica našeg kluba prezentirala je  godišnji izvještaj o radu BIHAMK-a u formi e-brošure “BIHAMK 2023” koja je na najbolji način potvrdila da je prošla godina za BIHAMK bila izuzetno aktivna i uspješna.

Dolaskom proljeća inteziviraju se sanacioni radovi na cestama. Na mnogim od njih saobraćaj je potpuno obustavljen ili preusmjeren na samo jednu kolovoznu traku. Prilagodite vožnju na tim lokalitetima, poštujte privremeno postavljenu signalizaciju.

Također, pripremite vaše vozilo za toplije dane. Zimske gume odložite na sigurno, a provjerite akumulator, kočnice, svjetlosnu signalizaciju, tekućinu.. Ne dozvolite neugodnosti tokom putovanja, ali ne zaboravite - BIHAMK je vaš vjerni prijatelj na cesti.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo