Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: maj, 2024. godina

Dolaskom mjeseca maja i prvomajkih praznika počinje sezona intezivnijih putovanja, odlazaka na more ili možda na neku dalju destinaciju.

Autor: Bisera Hašimbegović

I ove su godine mnogi ovaj praznik spojili sa vikendom i otputovali na odmor. Bilo je gužvi na graničnim prelazima, a uvijek volimo podsjetiti da i vi možete planirati putovanje bez dužih čekanja, ukoliko na vrijeme pogledate naše kamere na web stranici Kamere - BIHAMK - Bosanskohercegovački auto-moto klub.

Tokom mjeseca maja naš Informativni centar poslao je 9.734 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 8.645 poslano u pisanoj formi, a 1.089 izvještaja u direktnim javljanjima medijima.

Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 142 puta.

Tokom prošlog mjeseca realizovali smo ukupno 4.810 intervencija pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i  medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti u više od ​67,20% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

U Sektoru za preventivu, obrazovanje i inovativnost  mjesec maj su obilježile realizacija takmičenja „Najbolji mladi vozač“ i  posjeta studenata Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Tehničkom centru Ilidža.

Finalno takmičenje u spretnosti vožnje i poznavanja saobraćajnih pravila “Najbolji mladi vozač”, treće po redu, održano je u petak, 24. maja 2024. godine na Zetri u Sarajevu. Sretni smo što je ovakvo takmičenje organizovao upravo BIHAMK, te što je odziv i ove godine bio odličan! Pobjednici na takmičenju će imati važnu ulogu ambasadora sigurnosti na cestama koji podstiču navike sigurne vožnje kod mladih vozača u Bosni i Hercegovini.

BIHAMK ovim takmičenjem nastoji unaprijediti i promovisati sigurno ponašanje u vožnji kod mladih ljudi. Pobjednici na takmičenju će imati važnu ulogu ambasadora sigurnosti na cestama koji podstiču navike sigurne vožnje kod mladih vozača u Bosni i Hercegovini.

Dana 21. maja 2024. godine studenti treće godine studija Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, smjer cestovni saobraćaj, posjetili su Tehnički centar na Ilidži. U okviru posjete studenti su se upoznali sa radom BIHAMK-a i to o dijelu pružanja tehničke pomoći vozačima, članstvu, saobraćajno preventivnom sektoru odnosno projektima koji imaju za cilj povećanje sigurnosti u saobraćaju, međunarodnim saradnjama, kao i domenu informisanja javnosti o stanju na cestama.

Od dešavanja na polju međunarodne saradnje, izdvojit ćemo informaciju da je delegacija BIHAMK-a, zajedno sa više od 100 predstavnika auto i touring klubova sa prostora Evrope, Afrike i Bliskog Istoka, učestvovala u radu Proljetnih sastanaka FIA Regije I koji su od 12.-16. maja/svibnja 2024. godine organizirani u Kairu (Egipat). Najznačajniji radni sadržaji ovog tradicionalnog godišnjeg skupa najbrojnije FIA svjetske Regije obuhvatili su: sastanak Eurosavjeta, SNAKE Skupštinu, COFO sastanak, Sastanak korespondenata i Skupštinu FIA Regije I, kao centralni događaj ovog međunarodnog okupljanja.

Ukoliko se spremate za put, provjerite svu potrebnu dokumentaciju za vas i vozilo. Putem našeg telefona 1325 (za pozive iz inostranstva +387 33 212 773) provjerite da li ima dionica sa potpunim obustavama saobraćaja. Ukoliko vam zatreba pomoć na cesti, nazovite nas na 1282 (za pozive iz inostranstva +387 33 282 100). Za sve članske pogodnosti nazovite na 033 222 210 ili pročitajte više ovdje.

BIHAMK je vaš vjerni prijatelj na cesti.

BIHAMK

Povezane novosti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: april 2024. godina

Protekli mjesec u BIHAMK-u: april 2024. godina

Tokom aprila izmijenila su se sva godišnja doba. Početkom mjeseca zamijenili smo zimske za ljetne gume, a onda, polovinom mjeseca pao je snijeg.  Ništa tih dana nije podsjećalo na proljeće. Srećom, nije dugo trajalo.

Možda bi vas zanimalo