Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Edukacija učenika Treće gimnazije Sarajevo o sigurnosti u saobraćaju

Na poziv škole, dana 07. juna 2024. godine, uposlenici Sektora za organizaciju pomoći na cesti, preventivu, obrazovanje i inovativnost održali su prezentaciju učenicima završnih razreda u Trećoj gimnaziji Sarajevo.

Autor: BIHAMK

U okviru posjete, učenici i nastavno osoblje upoznali su se sa radom BIHAMK-a i to o dijelu pružanja tehničke pomoći vozačima, članstvu, saobraćajno preventivnom sektoru odnosno projektima koji imaju za cilj povećanje sigurnosti u saobraćaju, međunarodnim saradnjama, kao i domenu informisanja javnosti o stanju na cestama.

Poseban akcenat je bio na održanom edukativnom predavanju o sigurnom ponašanju u saobraćaju kroz koje su imali priliku da se upoznaju sa rizicima i opasnostima sa kojima se mogu susresti u saobraćaju, kao i važnosti odgovornog ponašanja.

Izdvojili bi da je učenicima posebno bila zanimljiva aktivnost sa naočalama za simulaciju uticaja alkohola i narkotika. Na ovaj način su imali priliku da uvide kakav uticaj alkohol i narkotici imaju na organizam, te sa kakvim problemima u percepciji i koordinaciji se susreću osobe koje su pod dejstvom istih.

Ovim putem želimo da se zahvalimo Trećoj gimnaziji na inicijativi i na tome što su odabrali i pozvali uposlenike Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba da održe edukativno predavanje budućim mladim vozačima. U cilju organizacije sve većeg broja edukacija pozivamo škole koje su zainteresovane za ovaj vid prezentacije da iskažu interes te stupe u kontakt sa uposlenicima Sektora za organizaciju pomoći na cesti, preventivu, obrazovanje i inovativnost.

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Možda bi vas zanimalo