Članak top banner 970x90
Savjeti

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to spriječiti?

Zamagljeno vjetrobransko staklo smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu sigurnost u saobraćaju. Sa ovim problemom se suočavamo i ljeti i zimi, a posebno kada su padavine. Međutim, postoje neke metode koje umanjuju i sprječavaju ovaj problem.

Autor: BIHAMK

Šta izaziva magljenje stakla automobila?

1. Temperatura

Magla na unutrašnjoj ili vanjskoj strani vjetrobranskog stakla vašeg automobila je kondenzacija koja se stvara radi razlike u temperaturi i vlažnosti. Tokom zime, magla na staklima se obično javlja u unutrašnjosti vašeg automobila. To je zato što je temperatura i nivo vlažnost u vozilu veći nego sa vanjske strane vozila. Para iz daha putnika se kondenzira na unutrašnjoj strani vjetrobranskog stakla i prozora kada dođe u dodir sa hladnim staklom.

Kada se ljeti zamagljuju stakla automobila, kondenzacija se obično javlja na vanjskoj strani stakla automobila, jer su temperatura i nivo vlažnosti na vanjskoj strani vašeg automobila veći nego u unutrašnjosti vozila gdje je zrak hladan i suh jer je klima uređaj obično upaljen. Kada vreo, vlažan ljetni zrak udari u prozore vašeg automobila, kondenzacija se stvara na vanjskoj strani stakla.

 2. Prljava stakla

Prljavština se lako može nakupiti na staklima vašeg automobila. Uzimajuči u obzir da su čestice vlage sklonije lijepljenju za prljavu površinu nego za čistu, može brže doći do zamagljivanja stakla.

3. Kvar na vozilu

Filter kabine je uobičajen dio automobila uveden od 2000. godine. Filter sakuplja polen, prašinu i druge zagađivače i pomaže u regulisanju kvalitete zraka u vašem vozilu. Topao i hladan zrak iz uređaja za klimu vašeg automobila se također filtriraju kroz filter kabine.

Prljavština u filteru kabine može uticati na rad odmrzivača stakla vašeg automobila. Kada je kvalitet zraka u vozilu smanjen može de desiti da vaše vjetrobransko staklo postane podložno kondenzaciji.

Kako se riješiti magle na staklima kada je vani hladno?

Ne postoje univerzalne upute koje objašnjavaju kako odmagliti vjetrobransko staklo kada je temperatura izvan vašeg automobila niža od temperature u vašem vozilu, ali postoji nekoliko koraka možete poduzeti kako biste riješili problem:

1. Zagrijte vozilo

Uključite grijač auta na maksimalni nivo. Vrući zrak zadržava više vlage od hladnog zraka, tako da će povećanje topline pomoći da nestane vlaga koja je zamaglila stakla.

2. Upalite klima uređaj

Nakon što ste ugrijali auto uključite uređaj za klimu. To također može pomoći u povlačenju vlage iz zraka.

3. Isključite recirkulaciju zraka

Isključite dugme za recirkulaciju zraka kako bi omogućili hladnom, suhom zraku da uđe u vaše vozilo.

4. Otvorite prozore

Malo otvorite prozore vozila. To će doprinjeti da vlažni zrak iz vašeg automobila izađe, a da hladni, suhi zrak iz vana uđe.

Kako se riješiti magle na staklima kada je vani toplo?

Kada vam se magle stakla vozila na visokim temperaturama, to znači da su nivo vlage i temperatura izvan vašeg automobila veće od nivoa vlage i temperture u vašem vozilu. Iz tog razloga, da biste uklonili maglu sa stakla na vozilu kada je vani toplo, morate povećati nivo vlage, kao i temperaturu u vašem automobilu. U tom slučaju uradite sljedeće:

1. Upalite brisače

Koristite brisače vašeg automobila da uklonite kondenzaciju sa vjetrobranskog stakla i zadnjeg stakla.

2. Ugasite uređaj za klimu

Smanjite puhanje uređaja za klimu ili ga potpuno isključite. Tako ćete najbrže povećati temperaturu u vozilu i sprječiti maglenje stakla ljeti.

3. Izbjegavajte recirkulaciju zraka

Ugasite dugme za recirkulaciju zraka. Na ovaj način će se nivo vlage i temperatura vašeg automobila izjednačiti sa vlagom i temperaturom vani.

Neki od najboljih načina da spriječite zamagljivanje vjetrobranskog stakla su:

1.Koristite sredstvo za čišćenje prozora na bazi amonijaka;

2. Upalite odmrzivač stakla kada zagrijete automobil;

3. Koristite režim svježeg zraka, a ne režim recirkulacije zraka na klima uređaju;

4. Obrišite obuću ukoliko je vlažna prije nego što uđete u vozilo;

5. Obavite servis klima uređaja.

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo