Članak top banner 970x90
Savjeti

Šta učiniti kada vam voda poplavi automobil?

Evo šta je neophodno učiniti kada vam voda poplavi automobil...

Autor: BIHAMK

Elementarna nepogoda praćena poplavom pričinjava izuzetno velike štete. Ovo se odnosi i na vozila. Vozila koja su obuhvaćena poplavama, nakon povlačenja vode, neophodno je prevući u servis, šlep vozilom, radi procjene štete. Samo servis može procijeniti da li je popravka vozila isplativa i na adekvatan način izvršiti popravku.

Ne pokušavajte startati motor

Najvažnije pravilo je da se ne pokušava startanje motora. Voda koja se nalazi u cilindrima, prilikom pokušaja startanja motora će se komprimirati i može izazvati lom elemenata motora, čime bi se pričinila znatna šteta. Ukoliko postoji mogućnost potrebno je odspojiti akumulator, kako bi se spriječila pojava varničenja i kratkih spojeva na električnom sistemu. Već samo davanje kontakta ili paljenje drugih potrošača može prouzrokovati pojavu kratkog spoja i varničenja.

Čišćenje i dezinfekcija potopljene unutrašnjosti

Unutrašnjost vozila koja je bila potopljena, neophodno je temeljito očistiti i dezinficirati, jer često dolazi do miješanja poplavnih voda sa izlivenom kanalizacijom, a sve u cilju spriječavanja pojave raznih oboljenja.

Šta ako dođe do gašenja motora u toku vožnje?

Ukoliko u toku vožnje dođe do gašenja motora uslijed usisavanja vode u motor, važno je ne pokušavati startati motor, jer je voda već ušla u motor i svaki pokušaj startanja samo može dovesti do oštećenja motora. Takvo vozilo je potrebno prevesti pomoću šlep vozila u servis, radi odstranjivanja vode i čišćenja motora.

Također, treba imati u vidu da i kada se vozilo osposobi, tokom eksploatacije se mogu pojaviti razni skriveni problemi koji su nastali kao direktna posljedica poplave.

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo