Članak top banner 970x90
Savjeti

Savjeti za sigurniju vožnju po ledu

Poslije neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine, snijeg i niske temperature su konačno stigle u veći dio Bosne i Hercegovine, što predstavlja izazov za vozače jer temperature ispod nule dovode do potencijalno opasnih uslova na cestama.

Autor: BIHAMK

Vožnja po ledu jedna je od glavnih opasnosti na koje treba obratiti pažnju kada vozite zimi. Odgovarajuća priprema i vožnja primjerena uslovima na cesti osigurat će da ostanete sigurni i zaštitite sve učesnike u saobraćaju.

Poznavanje uslova na cesti ključno je za sigurnost tokom vožnje, te iz tog razloga uvijek trebate provjerite vremenske prognoze kako biste imali najnovije informacije o vjerovatnoći poledice ili snijega. Ukoliko su zimski uslovi na cestama posebno loši važno je ograničiti vožnju na samo nužna putovanja, te se u tom slučaju potrudite voziti glavnim cestama za koje znate da su održavane.

Kako bismo vam olakšali vožnju po ledu i snijegu, u nastavku dijelimo savjete za sigurniku vožnju u zimskim uslovima. Za detaljan izvještaj o uvjetima na cestama možete kontaktirati i BIHAMK Informativni centar na broj 1325.

Kako se pripremiti za vožnju po ledu:

  • Prvo razmislite da li je vaše putovanje zaista neophodno;
  • Prijanjanje guma znatno je smanjeno na zaleđenim cestama, a put kočenja je puno duži. Uvijek imajte to na umu dok vozite u zimskim uvjetima;
  • Prije nego što izađete iz kuće napunite bateriju mobilnog telefona, ponesite punjač, flašu vode, nešto grickalica i toplu deku;
  • Ukoliko ste krenuli kod nekoga obavijestite ih o svojoj ruti vožnje i očekivanom vremenu dolaska. Provjerite jesu li prozori i retrovizori automobila potpuno čisti prije nego što krenete. U vozilima sa izborom načina vožnje odaberite najbolju opciju za hladne uvjete.

Kako voziti po zaleđenim cestama:

  • Provjerite i pokušajte predvidjeti stanje na cesti;
  • Gledajte ispred sebe zbog potencijalnih opasnosti, obratite pažnu na zaleđene dijelove ceste i smanjite brzinu;
  • Ubrzavajte, kočite, upravljajte i mijenjajte brzine što „mekše“, kako biste smanjili rizik od proklizavanja;
  • Upravljajte isporukom snage motoru i pronađite trakciju sa cestom. Ukoliko je u pitanju ručni mijenjač možda ćete morati malo pritisnuti kvačilo kako biste spriječili da se automobil zaustavi;
  • Mnogi automatski mjenjači će vam omogućiti da krenete u drugoj brzini iz stanja mirovanja kako biste lakše krenuli.

Koliki je put kočenja na ledu?

Put kočenja se može udeseterostručiti na ledu u usporedbi sa suhom cestom.

Iz tog razloga, trebali biste ostaviti do 10 puta veći razmak između vas i vozila ispred. Upamtite da gume slabije prijanjaju u hladnim uvjetima.

Čak i ako je temperatura iznad nule i nema leda na cesti, trebate biti dodatno oprezni pri vožnji. Zimske gume nude bolje prijanjanje i mogu značajno povećati performanse u zimskim uvjetima vožnje.

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo