Članak top banner 970x90
Savjeti

Savjeti pri započinjanju korištenja i vožnje električnog romobila

Ukoliko planirate da počnete voziti električni romobil ove sezone, preporučujemo da prvo vježbate i upoznate se sa pravilima koja se odnose na električne romobile. Ovdje ćete pronaći naše savjete kako započeti voziti električni na dobar i siguran način.

Autor: BIHAMK

Prvo i najosnovnije je da vježbate!

Ukoliko ste novi korisnik električnog romobila, preporučujemo da vježbate:

 • Pronalaženje tačke ravnoteže pri pokretanju.
 • Korištenje kočnica.
 • Okretanje i zaustavljanje.
 • Gledanje onoga što se događa iza vas.

 Najveći broj nesreća i ozljeda događa se onima koji su tek počeli voziti romobil. Vrlo je važno da je romobil ispravan i pravilno podešen za vožnju. Pored toga jako je bitno da sve gore navedene tačke savladate prije nego izađete u saobraćaj sa električnim romobilom. Savladavanje istih će vam pomoći da postanete sigurniji i bolji vozač električnog romobila. Možda se neke stvari čine kao jednostavne, ali samo gledanje iza sebe predstavlja izazov. Nije neobično da kada gledate iza sebe okrenete cijeli gornji dio tijela, a ne samo glavu. Samim tim možete izgubiti balans na romobilu, pasti i ozljediti sebe ili nekoga u vašoj blizini. Iz tog razloga je bitno vježbati gledanje unazad, prije nego izađete u saobraćaj. Pored toga ne smijete zaboraviti da posebnu odgovornost i obzir morate pokazati prema pješacima. U urbanim sredinama se uvijeti brzo mijenjaju, što zahtijeva da budete prilagodljivi i brzo razmišljate kada je to potrebno.

 

Upoznajte se sa pravilima vožnje električnih romobila

Na državnoj razini zakon o regulisanju korištenja električnih romobila još uvijek nije definisan, ali shodno Zakonu o osnovama sigurnosti cestovnog prometa u BiH, članak 106., elektičnim romobilima zabranjeno je kretanje po biciklističkoj stazi i kolniku. Preporučamo da se upoznate s pravilima kako biste vozili sigurno i stigli na odredište na siguran način.

U skladu sa ostalim evropskim zemljama, BIHAMK preporučuje najnižu dobnu granicu od 14 godina za korištenje električnog romobila, kao i obavezno nošenje kacige.

 Kada ste vozač električnog romobila, definisani ste kao vozač. Iz tog razloga morate poštovati saobraćajna pravila kao i ostali vozači.

 Budući da električni romobili zahtijevaju određenu vještinu i zrelost pri korištenju u saobraćaju, Bosanskohercegovački auto-moto klub savjetuje najnižu dobnu granicu od 14 godina za vožnju istog. S obzirom da ste na električnom skuteru izloženi riziku od povreda koje se mogu usporediti sa onima koje mogu nastati kada voziti bicikl, BIHAMK također savjetuje da nosite kacigu pri vožnji električnog skutera.

 

Savjeti za vožnju:

 1. Budite usredočeni dok vozite električni romobil.
 2. Vožnju električnog romobila nemojte smatrati zabavom i igrom.  
 3. Pobrinite se da vas drugi vide i razumiju u saobraćaju.  
 4. Imajte na umu da ste vozač u saobraćaju.
 5. Prilagodite brzinu prema tome gdje vozite i koliko je drugih ljudi oko vas.  
 6. Nosite adekvatnu, vidljivu odjeću i kacigu.
 7. Nemojte nositi slušalice u ušima dok vozite.
 8. Električni romobil parkirajte na adekvatno mjesto.

 

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo