Članak top banner 970x90
Savjeti

Pripremili smo novi test / Koliko poznajete saobraćajna pravila i propise?

Prethodni je riješilo 700 vozača iz Bosne i Hercegovine! Pročitajte na koje pitanje su svi dali tačan odgovor, a gdje su uglavnom griješili, te riješite novi, drugi po redu test koji smo pripremili i provjerite svoje znanje.

Autor: BIHAMK

U cilju da se podigne nivo sigurnosti u saobraćaju i da vozači provjere svoje znanje, Bosanskohercegovački auto-moto klub je u proteklom periodu pripremio online test koji je riješilo 700 vozača i vozačica. Test je sadržavao deset pitanja i obuhvatao je teorijsko znanje, poznavanje saobraćajnih znakova, kao i riješavanje raskrsnica. Ukupan broj bodova je bio 30, a shodno rezultatima testova prosječan osvojen broj bodova je bio 21.

Tri pitanja na koja je većina netačno odgovorila su bila pitanja o raskrsnicama, odnosno o prvenstvu prolaska kroz raskrsnicu te savjetujemo vozače da obnove svoje znanje o pravu prvenstva prolaza u saobraćaju.

Podsjećamo: Vozаč koji se približаvа rаskrsnici dužаn je dа prilаgodi vožnju uslovimа sаobrаćаjа nа rаskrsnici, kao i da vozi brzinom pri kojoj može dа se zаustаvi i propusti vozilа kojа nа rаskrsnici imаju prvenstvo prolаzа. Voziti kroz raskrsnice i poznavati sve saobraćajne znakove je važno kako bismo smanjili rizik od dešavanja saobraćajne nezgode i povećali sigurnost na cesti.

Međutim, moramo izdvojiti i pitanja na kojima je pokazano zavidno znanje, te na pitanje šta na autoputu vozač ne smije raditi (kretati se vozilom unazad te obavljati radnju polukružnog okretanja) svi koji su riješili test su tačno odgovorili.

U cilju da vozači i vozačice i dalje provjeravaju i obnove svoje znanje o saobraćajnim pravilima i propisima donosimo vam novi test. Sretno svima!

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo