Članak top banner 970x90
Savjeti

Neka vam vezanje sigurnosnog pojasa i na zadnjem sjedištu postane navika, a ne samo obaveza!

Sigurnosni pojasevi su najlakši i najjeftiniji način za izbjegavanje povreda u slučaju sudara. Ne zahtijevaju nikakvu posebnu tehnologiju, a ugrađeni su u sve automobile.

Autor: BIHAMK

Od 2006. godine nošenje sigurnosnih pojaseva je obavezno u svim vozilima u cijeloj EU. Prema zakonu Europske unije, vozači i putnici moraju vezati sigurnosni pojas na svakom sjedištu koje je opremljeno istim. Kada je riječ o zakonskoj regulativi ni Bosna i Hercegovina nije izuzetak.

Nevezivanje sigurnosnog pojasa je, poslije prebrze vožnje, drugi najveći uzrok smrti u saobraćaju i ispred vožnje pod uticajem alkohola. Prema podacima studije provedene od strane Europske unije o sigurnosti na cestama, provođenjem mjera koje se odnose na korištenje sigurnosnih pojaseva, moglo bi se spasiti do 7.300 života godišnje u EU.

I dok je pažnja, kada je riječ o sigurnosnim pojasevima, uglavnom fokusirana na vozača i suvozača putnici na zadnjim sjedištima, koji također imaju zakonsku obavezu da se vežu, to nažalost uglavnom ne rade ili ne rade ispravno, što sve putnike u vozilu potencijalno izlaže velikoj opasnosti.

Naime, u slučaju sudara putnici na zadnjem sjedištu su podjednako ranjivi kao i putnici na prednjim sjedištima. Prema podacima Američke Nacionalne uprave za sigurnost u saobraćaju (NHTSA), putnici na zadnjem sjedištu imaju čak tri puta veću vjerovatnost da budu ozlijeđeni u sudaru ukoliko nisu vezani sigurnosnim pojasom.

Međutim, rizik od povreda nije ograničen samo na putnike na zadnjem sjedištu. U slučaju sudara nevezani putnici mogu postati projektili i sudariti se sa putnicima na prednjem sjedištu, što može prouzrokovati teške povrede sa potencijalno smrtnim ishodom.

U nastavku su savjeti o korištenju i upotrebi sigurnosnog pojasa u vozilu:

 

  1. Provjerite da li su svi putnici, uključujući i one na zadnjem sjedištu, uvijek vezani sigurnosnim pojasom. To uključuje sve uzraste, od djece do odraslih.
  2. Provjerite da li su sigurnosni pojasevi dobro pričvršćeni, odnosno da li dobro prijanjaju uz tijelo i preko krila. Djeci i osobama nižeg rasta možda će biti potrebna pomoćna sjedalica kako bi se osiguralo pravilno prijanjanje uz tijelo.
  3. Podsjetite sve putnike da vežu sigurnosne pojaseve prije svakog putovanja.
  4. Budite primjer. Ukoliko vozač daje dobar primjer uvijek vezanim sigurnosnim pojasom, veća je vjerovatnoća da će i putnici učiniti isto.
  5. Naučite putnike o važnosti sigurnosnog pojasa. Objasnite zašto je važno vezati sigurnosni pojas i kakve mogu biti posljedice nevezanja.

Vezanje sigurnosnih pojaseva na zadnjim sjedištima nije samo zakonska obaveza već ima podjednaku važnost kao i vezanje pojasa na prednjim sjedištima. Pazeći da svi putnici, uključujući i oni na zadnem sjedištu uvijek vežu sigurnosne pojaseve, možete pomoći u smanjenju rizika od povreda u slučaju sudara.

Nikada nemojte zaboraviti da su sigurnosni pojasevi najbolja odbrana od ozbiljnih povreda u sudaru i neka vam stoga njihovo vezanje postane navika, a ne samo zakonska obaveza.

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo