Članak top banner 970x90
Savjeti

Dolazi ljeto: Kako da zaštitite svoj automobil od štetnog uticaja sunca i toplote?

Sunce i vrućina mogu biti veoma štetni za automobil. Tokom testiranja sprovedenog u State Farm® Vehicle Research Facility, zabilležene su unutrašnje temperature zraka koje su znatno veće od 62 °C .

Autor: BIHAMK

Unutrašnje površine izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti imale su temperature veće čak i od 90°C. Ali nije važno samo kontrolnu tablu i sjedišta zaštititi od opasnih sunčevih zraka. Eksterijer i motor automobila su takođe ugroženi. Bez obzira da li živite u toploj klimi tokom cijele godine, ili vam je samo potrebna zaštita tokom ljetnih mjeseci, uvijek je najbolje biti siguran i spreman.

Zaštita unutrašnjosti automobila

Parkirajte u hladu: To je najlakši oblik zaštite. Izbjegavanje direktne sunčeve svjetlosti pomoći će da se vaša hauba ne osuši i popuca. Ako je to moguće, otvorite malo prozore kako biste snizili unutrašnju temperaturu i izjednačili pritisak zraka.

Koristite zaštitu od sunca za vjetrobransko staklo: To je način da vaš automobil bude hladan i da se spriječe oštećenja od sunca. Ovi viziri se prilično lako rasklapaju i postavljaju na svoje mjesto na instrument tabli.

Obrišite haubu krpom od mikrovlakana: Prašina i prljavština mogu uzrokovati sitne ogrebotine koje se vremenom mogu pogoršati. Često brišite kontrolnu ploču kako biste uklonili sve čestice.

Postavite presvlake za sjedišta: One ne samo da štite kožna i platnena sjedišta, već takođe pomažu i da se ohlade.

Zaštitite kožna sjedišta regeneratorom: Da biste izbjegli pukotine ili kidanje, održavajte sjedišta čistima i često nanosite balzam za kožu.

Savjeti za eksterijer automobila

Često perite i sušite vozilo: Sunce i toplota mogu izblijediti i ispucati boju. Često pranje i sušenje pomažu u uklanjanju čestica prljavštine i prašine koje mogu uzrokovati mikro ogrebotine i zatamniti završnu obradu vašeg automobila.

Očistite automobil voskom: Sloj voska između završne obrade vašeg automobila i sunčevih ultraljubičastih zraka odličan je način da ga zaštitite.

Provjerite pritisak u gumama: Vrući trotoar i nedovoljno napumpane gume mogu biti opasna kombinacija koja može dovesti do eksplozije. Čak i dobre gume mogu izgubiti zračni pritisak, tako da je zaista važno često provjeravati pritisak u gumama kada je vruće. Pobrinite se da slijedite pritisak u gumama koje preporučuje proizvođač vašeg vozila.

Ispod haube

Sistem hlađenja: Kako biste zaštitili svoj motor od pregrijavanja, provjerite da li je u dobrom stanju. Provjerite pojaseve i ispustite antifriz/rashladno sredstvo. Redovno mijenjajte pojaseve i tekućine, prema preporuci proizvođača vašeg vozila.

Tečnosti, generalno: Mogućnost pregrijavanja se značajno povećava kada je nivo tekućine ispod preporučenog nivoa. Redovno provjeravajte motorno ulje, tečnost za mijenjač, ​​tečnost za servo upravljač i tečnost za kočnice. Ako je potrebno dopuniti, provjerite u priručniku za upotrebu o vrstama preporučenih tekućina.

Akumulator: Visoke temperature i velika opterećenja (upotreba klima uređaja u vozilu) mogu dovesti do njegovog bržeg trošenja i kvara. Neka profesionalni mehaničar redovno provjerava akumulator vozila i kompletan sistem punjenja kako biste bili sigurni da ispravno funkcionišu.

Klima: Ukoliko unutrašnja temperatura vašeg automobila nije dovoljno hladna, onda je vjerovatno potrebno napuniti klimu ili je u pitanju neki ozbiljniji problem. U svakom slučaju neka vam to provjeri profesionalna osoba. 

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo