Članak top banner 970x90
Putni savjeti

Popis korisnih stvari koje bi svaki vozač trebao da ima u svom vozilu

Kada je u pitanju vozilo, mnogi vozači, da li iz poslovnih ili privatnih razloga, provode dosta vremena za volanom. Pročitajte koje stvari vam mogu biti od koristi.

Autor: BIHAMK

Mnogi vozači u vozilima imaju gomilu nepotrebnih stvari, koje se vremenom nakupljaju u prtljažniku ili zadnjem sjedištu automobila, te zauzimaju slobodni prostor. Takve stvari predstavljaju veliku opasnost ako se dogodi sudar i one “polete” kroz unutrašnjost auta. Upravo zbog toga je važno automobil uvijek održavati urednim, redovno iz njega izbacivati sve što je nepotrebno i u njemu držati stvari koje vam zaista mogu biti od koristi.

Pored obavezne, zakonom propisane opreme, vozači treba da imaju u vozilu još nekoliko stvari koje im mogu olakšati put, odnosno otkloniti probleme.

Svjetiljka: Vaš telefon može imati svjetiljku, ali nije se pametno oslanjati na telefon za korištenje blica odnosno svjetiljke. Kada vam je to potrebno u datom trenutku, vaš telefon može eventualno ostati bez baterije a ujedno ćete ostati i bez svjetiljke, te ćete tako ostati u još težoj situaciji. Dakle, bolje je imati samostalnu bateriju (svjetiljku) u vašem automobilu.

Kablovi za startovanje automobila: Iako na duže puteve krećete vjerovatno sa provjereno ispravnim vozilom, kablovi za startovanje vozila preko akumulatora iz drugog vozila nikako nisu višak. Zapravo, nikada ne možete sa sigurnošću znati šta vas sve čeka na putu. Kablovi nisu teški i ne zauzimaju mnogo mjesta, a mogu da znače mnogo.

Kutija/torba sa alatom: Iako vozite ispravan automobil, gledajte da vam se u gepeku nađe alat koji je potreban za elementarne popravke. To su kliješta, odvijač, metalna žica i set ključeva.

Sigurnosni čekić: Ako se ikada nađete u situaciji da ste zarobljeni u automobilu sa zaglavljenim sigurnosnim pojasevima i bočnim staklima (prozorima), koje ne možete spustiti, ovaj praktičan alat može vam bez sumnje spasiti život. Čekićem možete razbiti prozorsko staklo, a nož sa unustrašnje strane ovog čekića može vam pomoći da presiječete sigurnosni pojas. Savjetujemo da čekić uvijek postavite na fiksno mjestu u automobilu koje vam je na dohvat ruke.Nemojte da vam se čekić nalazi u prtljažniku automobila ili u raznim bočnim i prednjim pretincima.

Protivpožarni aparat: Preporučljivo je da imate protivpožarni aparat u automobilu. Požar se može desiti čak i kod vrlo skupih modela automobila, koji poseduju sve moguće senzore i aparate, a može biti izazvan spoljnim faktorima.

Kompresor pumpa: Ona dolazi u različitim oblicima. Neki od njih imaju čak i ugrađen-manomentar zraka ili noćnu bateriju. Poželjno je da u automobilu imate ovaj aparat, jer ako je pritisak zraka u gumama vašeg automobila nizak, ovaj mali kompresor će vam pomoći u takvoj situaciji. Električni model koji se uključi na upaljač je svakako bolji od mehaničkog modela.

Pribor za popravak guma: Ne možete uvijek računati na pomoć vulkanizera u određenim situacijama. U tom slučaju, ovaj pribor vam može dobro doći. Probušena guma obično dolazi od metala na putu, stakla, manjih oštećenja. Paket uglavnom sadrži gumene trake i šilo i namijenjene su za manje popravke.

Dizalica: Ukoliko dođete u situaciju da morate da iskoristite svoj rezervni točak, to će biti nemoguće bez auto dizalice.

Ojačana ljepljiva traka (duct tape): "Čudotvorna" ljepljiva traka toliko je dobra da sa njom ćete lako pričvrstiti neke otpale ili labave dijelove nakon manje nezgode, osigurati napuknuto staklo, zakrpiti puknuto crijevo, zatvoriti neki otvor od tekućine kad izgubite čep i slično.

Kanister/flaša za gorivo: Ako vas ikada vaš automobil ostavi bez goriva bez mogućnosti da ga dovezete do najbliže benzinske pumpe, ova plastična posuda za gorivo može vam mnogo pomoći.

Rukavice: Jednostavne radne rukavice pomoći će vam da ne zaprljate ruke i smanjit će mogućnost da se ozlijedite kad mijenjate gumu, provjeravate ulje ili bilo šta pod poklopcem motora, ispod auta i slično.

Četka za čišćenje snijega: Četku za čišćenje snijega možete primjeniti u različitim situacijama u automobilu koje zahtijevaju efikasno čišćenje. Naslage snijega u zimskim mjesecima su prava glavobolja za vozače jer zahtijevaju dužu pripremu vozila prije polaska. Pored naslaga snijega, često ćete je koristiti i za čišćenje vjetrobranskih stakala i retrovizora.

Boca vode: Možda ponekad možete kontrolisati svoju glad, ali puno teže je savladati žeđ, pogotovo u vrelim ljetnim danima. Zbog toga, pobrinite se da je uvijek imate barem jednu bocu vode u automobilu.

Suho voće i orasi: Ukoliko “zaglavite” u gužvi na putu, što nekada može potrajati i satima, možete se naći u situaciji da ogladnite, ali bez hrane na raspolaganju nemate drugog izbora nego čekati. Mi vam preporučujemo da u svom automobilu uvijek imate suho voće ili orahe. Oni imaju duži vijek trajanja, te će vas najbrže zasititi i smanjiti vašu glad od drugih namirnica. U ovom slučaju čak su i čokolade opcija, ali onda će se rastopiti u nekom trenutku prilikom promjene temprature u vozilu.

Deka/pokrivač: Ako vas auto iznevjeri usred noći, čak i u toplom periodu godine, u njemu može vrlo brzo da postane vrlo hladno. Jedna “kompaktna” deka ne zauzima mnogo mjesta, a može biti vrlo korisna.

USB auto punjač: Trebali bi imati USB auto punjač (po mogućnosti s dva porta) uključen u upaljač za cigarete ili utičnicu vašeg automobila, tako da vaš telefon ne ostane bez baterije kada ste u pokretu.

Vlažne maramice i ubrusi: Pomoću njih ćete očistiti nešto što vam se prosulo u automobilu, mrlje od hrane koja vam je ispala, ali i ruke nakon nekog zahvata na autu, kao i u mnogim drugim situacijama.

Kišobran: Kompaktni kišobran ne zauzima mnogo mjesta, ali će vas spasiti u slučaju iznenadnog ljetnjeg pljuska.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo