Članak top banner 970x90
Zima

Savjeti za vožnju i održavanje vozila pri niskim temperaturama

Najava niskih temperatura prilika je da još jednom podsjetimo vozače da izvrše pripremu svog vozila za zimske uvjete vožnje kako bi izbjegli probleme i na vrijeme stigli gdje trebate biti.

Autor: BIHAMK

1. Češće palite vozilo kako akumulator ne bi oslabio

Iz prakse Službe pomoći na cesti najveći broj poziva vezan je za sistem paljenja, posebno u zimskom periodu. Vozila koja su parkirana na otvorenom duže od 48h, bez obzira na starost baterije, obično će imati problem prilikom pokretanja motora. Ukoliko nemate mogućnost parkiranja u zatvorenom, BIHAMK vam savjetuje da provjerite stanje akumulatora i kablova, te da češće pokrećete motor automobila.

2. Provjerite ispravnost akumulatora prije početka radne sedmice

Iskoristite vikend i prije početka radne sedmice provjerite da li možete pokrenuti motor svog vozila, te ukoliko bude potrebno pozovete BIHAMK i dopunite ili zamjenite akumulator. Tako ćete biti spremni da u ponedjeljak krenete na vrijeme na posao. Ukoliko ponedjeljak jutro dočekate sa praznom baterijom, BIHAMK će Vam pomoći u najkraćem roku, ali ćete i dalje kasniti na posao i obavljanje radnih obaveza.

3. Podmažite gume i brave na vratima vašeg vozila

Na niskim temperaturama, a posebno u slučaju padavina zaleđena vrata i brave su prilično frustrirajuće u bilo koje doba dana, posebno ujutro kada su temperature najniže a vi žurite na posao. Savjetujemo da gume na vratima češće podmazujete glicerinom, dok za brave i ručke na vratima trebate u pripravnosti imati posebnu tekućinu za odleđivanje.

4. Očistite vozilo od snijega i leda

Osim što je prilično neugodno za vožnju, snijeg na vašem vozilu predstavlja opasnost za vas same, ali i za druge vozače na cesti, te je i zakonski obavezno očistiti vozilo. Na niskim temperaturama stakla na vozilu će zalediti, pa ih je prije kretanja potrebno očistiti kako biste imali preglednost iz vašeg vozila. Savjetujemo vam odleđivanje posebnim tekućinama za tu namjenu. Brisače odvojite od vjetrobranskog stakla kako ne bi uništili elektromotorni mehanizam i dopunite tekućinu u rezervoaru za pranje vjetrobranskog stakla.

Kako biste jednostavnije riješili ovaj problem, savjetujemo da preko noći prekrijete vozilo ceradom ili makar vjetrobranska stakla kartonom. Više o tome zašto je važno da čistite snijeg sa vašeg vozila pročitajte OVDJE.

5. Dopunite gorivo minimalno do pola rezervoara

Pri izuzetno niskim temperaturama postoji mogućnost zamrzavanja goriva u vozilima. Savjetujemo da napunite rezervoar goriva bar do polovine, jer sa manjom količinom goriva veća je mogućnost zaleđivanja. Dospite sredstvo za odmrzavanje (aditiv) u rezervoar goriva da biste spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda goriva.

6. U slučaju izrazito niskih temperatura

Kod ekstremno niskih temperatura, minus 15 i niže, savjetujemo da po pokretanju motora pričekate pola minute do minutu da se sve u motoru stigne podmazati prije nego započnete vožnju. Krenite polagano i ne pretjerujte s gasom dok se motor ne zagrije na radnu temperaturu.

7. U slučaju potrebe pozovite na broj 1282

Ukoliko vam ipak zatreba pomoć, možete nas pozvati na broj 1282 i BIHAMK će u najkraćem mogućem roku pomoći svojim članovima, ali i ostalim vozačima kojima pomoć bude potrebna. Pozivni centar BIHAMK-a dostupan je 24/7 cijele godine.

BIHAMK

Povezane novosti

Evo kako snijeg može oštetiti vaše vozilo...

Evo kako snijeg može oštetiti vaše vozilo...

Tokom zimskog perioda i sniježnih padavina mnoga motorna vozila, koja nisu parkirana u garažama, su prekrivena snijegom. Nečišćenje snijega i nebriga o vozilu ima svoje posljedice. Realnost je da snijeg i led mogu izazvati probleme na vašem vozilu.

Savjeti za pranje automobila zimi

Savjeti za pranje automobila zimi

Kada dođe zima i dani postanu hladniji, često se možemo dovesti u dilemu da li je dobra odluka prati automobil, jer će već sutra opet biti prljav.

Snijeg

Snijeg

Olimpijska bajka iz '84-te, baš kako ju je u jednoj strofi pjesme Fildžan viška opjevalo Zabranjeno pušenje, bila je moguća jer je pao snijeg. Novi snijeg koji konačno pada, osim zimske idile, donio je i probleme u saobraćaju.

Možda bi vas zanimalo