Članak top banner 970x90
Putni savjeti

Kako možemo doprinijeti poboljšanju uslova odvijanja saobraćaja na gradskim saobraćajnicama?

Svi vozači se na dnevnoj bazi suočavaju sa jednim zajedničkim problemom, a to su gužve u saobraćaju i nemogućnost kvalitetnog prolaska kroz saobraćajnicu koji utiče na živote stanovnika tog grada.

Autor: BIHAMK

Gužve u gradskom saobraćaju, naročito u gusto naseljenim mjestima, gdje postoje potrebe za raznim poslovnim i privatnim aktivnostima, predstavljaju ozbiljan problem koji utiče na živote stanovnika tog grada. Posljedice istih su duža vremena putovanja, povećani troškovi goriva i održavanja vozila, negativne ekonomske, ekološke i socijalne posljedice kao i vožnja pod stresom koja može bitno uticati na cjelokupnu sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Za vozače gužve su izvor frustracija i nervoze. Satima zaglavljeni u saobraćaju, gubeći svoje vrijeme koje bi mogli provesti sa svojom porodicom ili na drugim aktivnostima, vozači su izloženi većoj količini stresa. Neprestano zaustavljanje i kretanje u usporenom saobraćaju može dovesti do umora i smanjenja koncentracije, što utiče na povećan rizik za nastanak incidentne situacije. Sve u svemu, gužve su mnogo više od jednostavne smetnje u saobraćaju. One imaju duboke i ozbiljne posljedice koje utiču na život svih vozača, ali i ostalih učesnika u saobraćaju.

Za rješavanje ovih problema potrebni su detaljni i kompleksni strateški i projektni planovi kako bi se oni ‘iskorijenili’, ali mi kao građani možemo doprinijeti poboljšanju slike saobraćajnog opterećenja na gradskim saobraćajnicama, govoreći sa društveno odgovornog aspekta.

Iz tog razloga vam u nastavku donosimo par savjeta kako bi pomogli svim učesnicima u saobraćaju da se ovi negativni efekti smanje u mjeri u kojoj je to moguće, sa naglaskom na rasterećenje saobraćajnice i očuvanje okoliša i sigurnosti.

 

  1. Koristite javni prevoz

Ukoliko je moguće, koristite javni prevoz umjesto vožnje vlastitim automobilom. Ovo ne samo da će smanjiti gužvu na saobraćajnici, već će također smanjiti emisije štetnih gasova i pridonijeti očuvanju okoliša.

 

  1. Vozite biciklo ili pješačite

Ukoliko je vaša destinacija unutar razumne udaljenosti, razmislite o vožnji bicikla ili pješačenju umjesto vožnje automobilom. Ova opcija ne samo da rasterećuje saobraćajnicu, već je i dobra za vaše zdravlje. Nerijetko ćete kad vladaju najintenzivnija opterećenja na željeno odredište prije stići pješice ili nemotorizovanim sredstvima kretanja (biciklo, e-romobil). Svakako imajte na umu saobraćajne propise i obavezu poštivanja pravila tokom vožnje bicikla ili e-romobila.

 

  1. Koristite dijeljenje vožnje (carpooling)

Ukoliko morate koristiti automobil, razmislite o dijeljenju vožnje s kolegama ili prijateljima koji putuju istim smjerom. Na ovaj način ćete doprinijeti rasterećenju saobraćajnice te smanjenju emisija štetnih gasova. Također ćete primjetit značajne uštede na gorivu i održavanju vašeg vozila.

 

  1. Planirajte putovanje izvan špica

Pokušajte izbjegavati vožnju tokom jutarnjih i popodnevnih špica kada je saobraćajno opterećenje najintenzivnije. Ako je moguće, planirajte svoje putovanje izvan sati najvećih gužvi kako biste izbjegli stajanje u saobraćaju. Ponekad je korisno napraviti kratak predah te nakon špice doći na željeno odredište bez velike količine stresa.

 

  1. Prilagodite svoju vožnju

Vožnja u gradskom saobraćaju zahtijeva strpljenje, prilagodljivost te svakako znanje i vještinu. Držite sigurnosni razmak između vozila, izbjegavajte nepotrebna prestrojavanja i nedozvoljena ‘nametanja’ na semaforima. Pokušavajte što više smanjiti česta i nagla zaustavljanja/ubrzanja i promjene traka. Na ovaj način doprinosite poboljšanju sigurnosti saobraćaja na saobraćajnicama te  postižete pozitivne ekološke i ekonomske efekte, s obzirom da svako naglo zaustavljanje i ubrzavanje zahtijeva od vozila da radi pod većim opterećenjem za šta je potrebna veća količina goriva koja se ubrizgava u motor.

 

  1. Pravilno održavajte vozilo

Redovno održavajte svoje vozilo kako biste osigurali optimalnu učinkovitost goriva i smanjili emisije štetnih plinova. Potrudite se da redovno provjeravate pritisak u pneumaticima shodno specifikacijama naznačenim za vaše vozilo. Redovno pratite stanje vašeg vozila te nivo svih bitnih tekućina u vozilu. Obratite pažnju na redovne servisne intervale te pravovremenu zamjenu ulja, filtera u skladu sa specifikacijama i preporukama naznačenim od strane proizvođača vašeg vozila. Ukoliko posjedujete automobil sa pogonom na dizel gorivo, obratite posebnu pažnju na održavanje i ispravnost vašeg DPF filtera (Diesel Particulate Filter) ukoliko ga vaš automobil posjeduje. DPF filter igra značajnu ulogu u očuvanju okoliša. Redovno pratite stanje njegove zapušenosti i ispravnosti. Kratke gradske vožnje, naročito u gužvama uzrokuju ubrzano začepljenje DPF filtera što znatno utiče na performanse i ispravnost vašeg vozila ali i na opšte stanje okoliša. Potrudite se da nakon određenog vremena vozite vaš automobil na malo duže relacije na otvorenoj cesti. Na taj način se DPF filter regeneriše i čisti

  1. Edukujte svoje prijatelje i poznanike

Potičite svoju zajednicu na korištenje alternativnih metoda prevoza i sudjelujte u edukaciji o važnosti očuvanja okoliša i smanjenju gužve na cestama. Svaki korak koji poduzmete kako biste smanjili gužvu na cestama i doprinijeli očuvanju okoliša ima pozitivan učinak na vašu zajednicu i sve ljude u njoj.

 

Povećan nivo saobraćajne kulture je od opće koristi kako za vozače tako i za ostale učesnike u saobraćaju (nemotorizovane učesnike i pješake). Obavezno poštujte upute ovlaštenih lica u saobraćaju te saobraćajne propise kako bi vi i vaši saputnici bili sigurniji tokom vožnje.

 

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo