Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Probudi me kad počne septembar

Dvije pjesme, jedna američkog kultnog benda Green Day i druga instant zvijezde Cobyja, nisu blagonaklone prema septembru. Za našeg urednika to je mjesec koji ima dobro lice, ono u kojem se putuje i uživa. I kada BIHAMK bira najboljeg mladog vozača.

Autor: Amer Obradović

Ima brojnih anketa za razne muzičke izbore, a magazin Rolling Stone se smatra najrelevantnijim i najozbiljnijim. Tako je prije desetak godina među svojim čitateljima proveo jednu od brojnih anketa, onu za najbolji punk bend svih vremena, a zanimljivo da je na prvom mjestu završio kalifornijski bend Green Day, dok ih na drugom odnosno trećem mjestu slijede oni mnogo poznatiji: The Clash i The Ramones. Dakako, dalo bi se diskutovati, ali o ukusima se ne raspravlja i glas naroda nije uvijek najmjerodavniji, ali meni se sviđao Green Day, naročito u kasnim devedesetim i početkom dvijehiljaditih. Jedna od njihovih moćnih punk-rock balada ima naslov ''Probudi me kad prođe septembar''. Često se stavlja kao muzička podloga za razne ''storyje'' na društvenim mrežama kada u septembru počnu kiše, kada ljeto lagano izmiče... Inače, pjesma ima potpuno drugu pozadinu: iako se mislilo da je ona posvećena 11. 9. i napadu na New York, song govori o tome kada je umro otac Billiea Joea Armstronga, frontmena i tekstopisca. Tada je BJ imao deset godina, nakon sprovoda se zatvorio u sobu, a majci je samo poručio: ''Probudi me kad prođe septembar''...

Meni je, opet, septembar najljepši mjesec – još je dovoljno toplo (ne prevruće), ugodno za hodati po planinama, a još se može i do mora, ima smokava i grožđa, to je period novog početka, nove školske godine i novih snova... Mene bi, za razliku od poruke iz pjesme Green Daya, trebalo probuditi kad septembar počne. I za Bosanskohercegovački auto-moto klub septembar je vrlo intenzivan, a jedan od važnih događaja je i Državno takmičenje u spretnosti vožnje i poznavanja saobraćajnih pravila “Najbolji mladi vozač”. Ovo drugo po redu takmičenje u organizaciji BIHAMK-a održano je na Zetri u Sarajevu, a pobjednici će imati važnu ulogu ambasadora sigurnosti na cestama koji podstiču navike sigurne vožnje kod mladih vozača u Bosni i Hercegovini. Ovo takmičenje je pokazalo da je važno unaprijediti i promovisati sigurno ponašanje u vožnji kod mladih ljudi, kao i stvaranje vrijednosti i kulture ponašanja u saobraćaju. Septembar je vrijeme kada kreće i školska godina, kada je posebno važno biti dodatno pažljiv kako bi školarci bezbjedno išli putem od kuće do škole, a o čemu BIHAMK redovno informiše i savjetuje.   

A idući do Hercegovine ove sedmice, vidio sam koliko je potrebno širom otvoriti oči, jer me iznenadila velika gužva na cesti. Većina je vjerovatno krenula ka moru, jer je vrijeme fantastično i žele da iskoriste svaki topao momenat, a ovaj septembar ih nudi na pregršt. Prema Neumu ide puno ljudi, a trenutno se završava i tranzitna cesta u Stocu, tako da je novoizgrađena magistrala prava blagodat i u ove septembarske dane. U povratku, malo prije Komadinovog vrela, gdje Neretva razdvaja dva gorostasa – Prenj i Čvrsnicu – na radiju sam naletio na jednu drugu pjesmu Green Dayja, ''Basket Case'', koja me vratila u mladost i asocirala na onu septembarsku pjesmu ovog sastava s početka teksta. ''Basket Case'' je svojevrsna himna ljubitelja punka iz razdoblja 90-tih. To je vjerovatno i najznačajniji hit u historiji ovog kalifornijskog benda. Tekst nije nimalo ružičast (ipak je to punk), a ''Basket Case'' govori o Arsmtongovim trenucima kada je mislio da gubi razum, nakon čega mu je dijagnosticiran anksiozni poremećaj, te naknadnom liječenju. Spot je i snimljen u mentalnoj ustanovi i liči na scenografiju iz filma ''Let iznad kukavičijeg gnijezda''. Čudan je svijet. Nekad Green Day, a danas neke druge, nove instant zvijezde... Pa tako recimo, ima nekakav Coby, kojeg ne slušam i ne razumijem, ali čuo sam za jednu njegovu pjesmu u kojoj mrzi septembar, ne želi da ljeto ima kraj, i da jadni septembar mrzi ''zbog nje''.... Septembar je još uvijek zelen, i dan je bio zelen dok sam se vozio, baš kao ime benda, a prizor uz Neretvu posebno, kao i boja rijeke tako i pejzaž oko nje. I za razliku od Green Daya i Cobyja, mene treba probuditi kad septembar počne.

BIHAMK

Povezane novosti

Brendini snovi u Mondaleu

Brendini snovi u Mondaleu

Protekle sedmice je u 54. godini preminula glumica Shannen Doherty, poznata po ulozi Brende Walsh u kultnoj tinejdžerskoj sapunici "Beverly Hills, 90210". Naš urednik piše o toj seriji te podsjeća na jedan automobil koji je bio zaštitni znak Brende.

Igman leti visoko

Igman leti visoko

Nekima ekonomski ne cvjetaju ruže, poput Aluminija i Elektroprivrede, ali ima i dobrih primjera – konjički Igman je za malo više od šest mjeseci ostvario prihod od 130 miliona KM.

Zamka u drvoredu

Zamka u drvoredu

Na mnogim saobraćajnicama neposiječene grane prave problem, zaklanjaju semafore i vertikalnu signalizaciju, što utiče na sigurnost. Alarm za nadležne, kao i mogućnost da se zakonski popravi tretiranje električnih trotineta za cesti, po uzoru na Srbiju.

Možda bi vas zanimalo