Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Praznici dolaze: Divan život

Približavaju se praznici, a mi vam osim klasičnog informisanja iz svijeta automobilizma, savjeta o vožnji, prijedlozima za destinacije..., donosimo i priču o jednom od najinspirativnijih holivudskih prazničnih filmova.

Autor: Amer Obradović

U ovo pretpraznično vrijeme, skoro će biti nemoguće izbjeći film Sam u kući, koji će se po kanalima vrtjeti od jutra do sutra. U jednoj sceni, u drugom dijelu ove komedije, dok maleni šejtan Kevin sam luta po New Yorku, njegova porodica u kišnom Miamiju zbunjeno bulji u Jamesa Stewarta koji nešto sinhronizirano priča na španskom, a ustvari gledaju jedan od najboljih prazničnih filmova ikada snimljen – Divan život. Upravo ovaj klasik najvećeg majstora sentimentalne komedije Franka Capre vraća nas na životne postavke, da se u teškim životnim izazovima vrijedi i dalje boriti, biti optimističan, solidaran i družiti se sa najmilijima, što je esencija praznika. Ljudi u vrijeme praznika više putuju, aerodromi i ceste su pretrpani, a dolazak do željene destinacije zna biti izazov sam za sebe. Metež i gužve koje nastaju, ponekad kidaju živce, ali se za svaki put valja dobro spremiti i pripremiti.  

Kako bi se dobro planiralo putovanje, danas postoje brojne mobilne aplikacije i web sadržaji koji itekako mogu olakšati život. Google servisi su sigurno među najpouzdanijim, te ih je najsigurnije koristiti. I na našoj stranici možete se informisati o stanju na putevima, vidjeti stanje na graničnim prelazima, najavljenim radarskim kontrolama, te vidjeti mogućnosti servisa za pomoć na cesti... Naš magazin pruža i vrlo korisne aktuelne vijesti o korištenju zimske opreme, kako voziti u jakim naletima vjetra, donosimo savjete kako štedjeti gorivo, tu su i novosti iz svijeta automobilizma. Ponosni smo da donosimo i autentične priče o različitim destinacijama po Bosni i Hercegovini, kao i autorske priče kojima vraćamo nostalgični duh vremena, kojih se rado sjećamo, kao i povratak u najdraže okruženje zbog čega je život vrijedan življenja, a o čemu je slavni Capra pravio nezaboravne filmove.

Bez obzira na današnji složen i izazovan način života, film o anđelu čuvaru Clarencu koji glavnog junaka filma Divan život pokušava odgovoriti od samoubistva, pokazujući mu kako bi njegov grad, porodica i prijatelji izgledali da se nikad nije rodio, govori da vrijednost života zna biti baš u tim malim-velikim pričama, poput ove Caprine. Ovaj film je jedan od najinspirativnijih u čitavoj holivudskoj historiji. Sniman je neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata i bio je to prvi film u kojem je Stewart igrao nakon što se vratio s ratišta. Već je bio obolio od PTSP-a. Ima i jedna druga zanimljivost vezana za ovaj film: glumac i producent Sheldon Leonard kazao je kako je prihvatio ulogu šankera Nicka samo kako bi od honorara mogao kupiti ulaznice za bejzbol utakmice. Ponekad vam više od neke ulaznice i ne treba.

BIHAMK

Povezane novosti

Brendini snovi u Mondaleu

Brendini snovi u Mondaleu

Protekle sedmice je u 54. godini preminula glumica Shannen Doherty, poznata po ulozi Brende Walsh u kultnoj tinejdžerskoj sapunici "Beverly Hills, 90210". Naš urednik piše o toj seriji te podsjeća na jedan automobil koji je bio zaštitni znak Brende.

Igman leti visoko

Igman leti visoko

Nekima ekonomski ne cvjetaju ruže, poput Aluminija i Elektroprivrede, ali ima i dobrih primjera – konjički Igman je za malo više od šest mjeseci ostvario prihod od 130 miliona KM.

Zamka u drvoredu

Zamka u drvoredu

Na mnogim saobraćajnicama neposiječene grane prave problem, zaklanjaju semafore i vertikalnu signalizaciju, što utiče na sigurnost. Alarm za nadležne, kao i mogućnost da se zakonski popravi tretiranje električnih trotineta za cesti, po uzoru na Srbiju.

Možda bi vas zanimalo